İl olmaya aday ilçeler listesi güncellendi: Gebze, Darıca, Çayırova, Tuzla

Güncel 26.08.2024 - 06:05, Güncelleme: 26.08.2024 - 06:28
 

İl olmaya aday ilçeler listesi güncellendi: Gebze, Darıca, Çayırova, Tuzla

KOCAELİ HABERİ
Kalabalık nüfusu ve gelişmişlik düzeyi ele alındığında ülkemizde ilçe olma statüsüne sahip çok sayıda il bulunuyor. Gazeteduvar'da yayınlanan haberde verilere dayanılarak hazırlanan ilçelerin tam listesinde Gebze'nin yanısra komşu ilçeler Darıca, Çayırova ve Tuzla'da il olacak ilçeler sıralamasında yer aldı.. Bazı ilçeler nüfus bakımından ise doğrudan il merkezlerinden kalabalık. Hal böyle olunca da ilçelerin il olma statüsü tartışma konusu oluyor. 1989 yılında çıkarlan kanun kapsamında ilçelerin il olma statüleri belirlenirken ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanarak da yürürlüğe giriyor. Peki hangi ilçeler il olmaya aday? Ülkemizde yıllardır il olma statüsü kazanması beklenen bölgeler tartışılıyor. Öyle ki bazı ilçelerin nüfusu ve gelişmişlik düzeyi neredeyse şehir merkezlerini geçmiş durumda. Bazı ilçeler nüfus bakımından ise doğrudan il merkezlerinden kalabalık. Hal böyle olunca da ilçelerin il olma statüsü tartışma konusu oluyor. 1989 yılında çıkarlan kanun kapsamında ilçelerin il olma statüleri belirlenirken ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanarak da yürürlüğe giriyor. Peki hangi ilçeler il olmaya aday? İşte aralarında Kocaeli, İstanbul, İzmir, Muğla, Ordu, Urfa gibi büyükşehirlerin de yer aldığı 57 ilçelik listenin tamamı: Çerkezköy (Tekirdağ) Lüleburgaz (Kırklareli) Silivri (İstanbul) Çorlu (Tekirdağ) Büyükçekmece (İstanbul) Tuzla (İstanbul) Kapaklı (Tekirdağ) Gebze (Kocaeli) Çayırova (Kocaeli) Darıca (Kocaeli) Ereğli (Konya) Bandırma (Balıkesir) İnegöl (Bursa) Edremit (Balıkesir) Bergama (İzmir) Soma (Manisa) Aliağa (İzmir) Akhisar (Manisa) Salihli (Manisa) Torbalı (İzmir) Söke (Aydın) Nazilli (Aydın) Alaşehir (Manisa) Kuşadası (Aydın) Milas (Muğla) Bodrum (Muğla) Fethiye (Muğla) Serik (Antalya) Manavgat (Antalya) Alanya (Antalya) Polatlı (Ankara) Erdemli (Mersin) Silifke (Mersin) Kozan (Adana) Kadirli (Osmaniye) Ceyhan (Adana) İskenderun (Hatay) Arsuz (Hatay) Reyhanlı (Hatay) Elbistan (Maraş) Kahta (Adıyaman) Siverek (Urfa) Midyat (Mardin) Cizre (Şırnak) Nusaybin (Mardin) Silopi (Şırnak) Yüksekova (Hakkari) Erciş (Van) Doğubayazıt (Ağrı) Fatsa (Ordu) Ünye (Ordu) Erbaa (Tokat) Bafra (Samsun) Çarşamba (Samsun) Akçakale (Urfa) Tarsus (Mersin) Ergani  (Diyarbakır) Viranşehir (Urfa) BİR İLÇENİN İL OLMASI İÇİN NELER GEREKİYOR? Türkiye’de ilk defa Aksaray’ın il olduğu ve bu kapsamda yürürlüğe giren 1989 yılındaki yasaya göre şehir statüsü kazanan ilçelerin sayısı arttı. Bir ilçenin il olabilmesi için gereken şartlar şöyle: - Nüfusun 100 binden fazla olması - İl merkezine en az 30 kilometre uzaklık - Mevcut şehirleşme - Ulaşım durumu - Hinterlant - Ekonomik çeşitliliği - Eğitim durumu. (ALINTI)
KOCAELİ HABERİ

Kalabalık nüfusu ve gelişmişlik düzeyi ele alındığında ülkemizde ilçe olma statüsüne sahip çok sayıda il bulunuyor. Gazeteduvar'da yayınlanan haberde verilere dayanılarak hazırlanan ilçelerin tam listesinde Gebze'nin yanısra komşu ilçeler Darıca, Çayırova ve Tuzla'da il olacak ilçeler sıralamasında yer aldı..

Bazı ilçeler nüfus bakımından ise doğrudan il merkezlerinden kalabalık. Hal böyle olunca da ilçelerin il olma statüsü tartışma konusu oluyor. 1989 yılında çıkarlan kanun kapsamında ilçelerin il olma statüleri belirlenirken ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanarak da yürürlüğe giriyor. Peki hangi ilçeler il olmaya aday?

Ülkemizde yıllardır il olma statüsü kazanması beklenen bölgeler tartışılıyor. Öyle ki bazı ilçelerin nüfusu ve gelişmişlik düzeyi neredeyse şehir merkezlerini geçmiş durumda.

Bazı ilçeler nüfus bakımından ise doğrudan il merkezlerinden kalabalık. Hal böyle olunca da ilçelerin il olma statüsü tartışma konusu oluyor. 1989 yılında çıkarlan kanun kapsamında ilçelerin il olma statüleri belirlenirken ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanarak da yürürlüğe giriyor. Peki hangi ilçeler il olmaya aday?

İşte aralarında Kocaeli, İstanbul, İzmir, Muğla, Ordu, Urfa gibi büyükşehirlerin de yer aldığı 57 ilçelik listenin tamamı:
Çerkezköy (Tekirdağ)
Lüleburgaz (Kırklareli)
Silivri (İstanbul)
Çorlu (Tekirdağ)
Büyükçekmece (İstanbul)
Tuzla (İstanbul)
Kapaklı (Tekirdağ)
Gebze (Kocaeli)
Çayırova (Kocaeli)
Darıca (Kocaeli)

Ereğli (Konya)
Bandırma (Balıkesir)
İnegöl (Bursa)
Edremit (Balıkesir)
Bergama (İzmir)
Soma (Manisa)
Aliağa (İzmir)
Akhisar (Manisa)
Salihli (Manisa)
Torbalı (İzmir)
Söke (Aydın)
Nazilli (Aydın)
Alaşehir (Manisa)
Kuşadası (Aydın)
Milas (Muğla)
Bodrum (Muğla)
Fethiye (Muğla)
Serik (Antalya)
Manavgat (Antalya)
Alanya (Antalya)
Polatlı (Ankara)
Erdemli (Mersin)
Silifke (Mersin)
Kozan (Adana)
Kadirli (Osmaniye)
Ceyhan (Adana)
İskenderun (Hatay)
Arsuz (Hatay)
Reyhanlı (Hatay)
Elbistan (Maraş)
Kahta (Adıyaman)
Siverek (Urfa)
Midyat (Mardin)
Cizre (Şırnak)
Nusaybin (Mardin)
Silopi (Şırnak)
Yüksekova (Hakkari)
Erciş (Van)
Doğubayazıt (Ağrı)
Fatsa (Ordu)
Ünye (Ordu)
Erbaa (Tokat)
Bafra (Samsun)
Çarşamba (Samsun)
Akçakale (Urfa)
Tarsus (Mersin)
Ergani  (Diyarbakır)
Viranşehir (Urfa)

BİR İLÇENİN İL OLMASI İÇİN NELER GEREKİYOR?

Türkiye’de ilk defa Aksaray’ın il olduğu ve bu kapsamda yürürlüğe giren 1989 yılındaki yasaya göre şehir statüsü kazanan ilçelerin sayısı arttı. Bir ilçenin il olabilmesi için gereken şartlar şöyle:
- Nüfusun 100 binden fazla olması
- İl merkezine en az 30 kilometre uzaklık
- Mevcut şehirleşme
- Ulaşım durumu
- Hinterlant
- Ekonomik çeşitliliği
- Eğitim durumu.
(ALINTI)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.