''Beni henüz yurtdışına gitmemiş Türk hekimlerine emanet edin!''
''Beni henüz yurtdışına gitmemiş Türk hekimlerine emanet edin!''
KOCAELİ HABERİ
Tıp fakültesine yeni başlayan öğrencilerin yurt dışına gitme konusunda kıdemlilere göre daha istekli olduğu belirlendi. Ülkenin genel durumuyla ilgili endişeler nedeniyle gelecek kaygısı yurtdışı göçünün en önemli etkeni olarak görülüyor. Hekimlerin geleceğe yönelik kaygıları giderilmediği sürece hekim göçünün artacağı aktarıldı.
Sedef Subölen
Türk hekimlerin gelecek kaygısı ve ülkenin genel durumuyla ilgili endişeleri yüzünden henüz eğitimleri devam ederken yurtdışına gitme planları yaptığı belirlendi. Hekimler arasında tıp eğitimine yeni başlamış olanlar, yurt dışına gitme konusunda kıdemlilerden daha istekli. Koşullar iyileştirilmezse hekim göçündeki artışın devam edeceği aktarıdı.
Kocaeli Üniversitesinin de aralarında bulunduğu beş üniversiteyi kapsayan araştırmaya göre hekimlerin yurtdışına göç etmesi fikri, tıp eğitiminin 1’inci döneminde en yüksek seviyede. Henüz 1’inci dönemde olan tıp öğrencileri, 5‘inci dönemdekilere göre yurtdışına gitme konusunda çok daha istekli. Çalışmada ülkenin genel durumuyla ilgili endişeler nedeniyle gelecek kaygısının en önemli göç etkeni olduğu belirtildi ve koşullar iyileştirilmezse göçlerdeki artışın devam edeceğine dikkat çekildi.
Uludağ, Pamukkale, Hacettepe, Marmara ve Kocaeli Üniversiteleri Tıp Fakültesi Dönem 1 ve Dönem 5 öğrencilerine yönelik araştırma toplam 404 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmayı kabul edenlerin tümüne sosyo demografik bilgiler, mezuniyet sonrası planları, tercih ettikleri uzmanlık dalı ve nedeni, yurtdışı çalışma planları ile ilgili sorular içeren anketler uygulandı. Kocaeli Üniversitesi’nden Arş. Gör. Mehmet Ertan Güner’in sorumlu yazar olduğu, “Tıp Fakültesi Dönem 1 ve Dönem 5 Öğrencilerinin Yurt Dışına Göç Eğilimlerinin Değerlendirilmesi” isimli araştırma, Tıp Eğitimi Dünyası dergisinde yayınlandı.
İnsanlara yardımcı olmak hekimlerin önceliği
Tablo 1. Hekimlik Mesleğini Tercihi ile İlişkili Faktörler ve Mezuniyet Sonrası ile İlgili Düşüncelerine Göre Yurtdışına Gitme Durumu
“Hekimlerin yarısı mesleği insanlara yardım etmek için seçiyor” görüşündeki araştırmacılar, fakülteyi bu amaçla seçen katılımcıların çoğunluğunun yurt dışına gitmek istediğini aktardı. Araştırmacılara göre öğrencilerin meslek seçiminde “mesleği çok sevme, iş garantisi ve maddi nedenler” ikinci sırada yer alıyor. Yurt dışına gitme düşüncesi olan katılımcıların yüzde 92,3’tıp fakültesinin üniversite sınavında ilk tercihleri olduğunu belirtiyor; hekimlik mesleğinin tercihinde yüzde 88,9 ile en sık belirtilen etki ise bireysel seçim. Mezuniyet sonrası çalışılmak istenen kurum tercihinde yüzde 36,4 ile ilk sırada üniversite hastaneleri yer alıyor.
Ülkenin genel durumu en büyük etken
Tablo 2. Katılımcıların Kendi Beyanlarına Göre Yurt Dışında Çalışma İsteklerinin Nedenleri
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Arş. Gör. Güner ve diğer araştırmacılar, “Yurt dışında çalışma planı olanlar en çok (yüzde 75,4) ülkenin genel durumu ile ilgili endişeler ve gelecek kaygısı nedeniyle yurt dışına gitmek istiyor” görüşünde. Araştırmacılara göre bunu ‘eğitim ve kariyer’ (yüzde 72,3), ‘çalışma koşullarının ağırlığı’ (yüzde 64,3), ‘sağlıkta şiddet olayları’ (yüzde 63,8) ve ‘ekonomik nedenler’ (yüzde 62.7) izliyor. Araştırmanın dikkat çeken diğer bir bulgusu ise yurt dışında çalışma planı olan katılımcıların yarıdan fazlasının (yüzde 57,1) göçe neden olan koşulların düzelmesi halinde geri dönmeyi düşünmeleri.
Araştırmacılar, hekimlik mesleğinin öncelikli olarak “insanlara yardım etme” ve “çok sevme” nedeniyle tercih eden öğrenci grubunda yurt dışına gitme planının yüksek olmasının, ülkedeki çalışma koşullarından duyulan rahatsızlıkla ilişkilendirilebileceğini ifade etti.
Tıp öğrencilerinin yurt dışına gitme sebepleri arasında, ‘ülkenin genel durumuyla ilgili endişeler nedeniyle gelecek kaygısının” göç fikrini desteklediği ortaya konuyor. Araştırmanın bulgularına göre eğitim ve kariyer olanakları, Türkiye'deki çalışma koşullarının ağırlığı, sağlıkta şiddet ve mobbing olayları yurtdışına gitme isteğinde en önde gelen diğer faktörler arasında. Hekim göçünün önüne geçebilmek için sağlık sektöründeki sıkıntıların giderilmesi gerektiğini ifade eden araştırmacılar eğer bu alanlarda iyileştirmeler yapılmazsa yurtdışına göçün önüne geçilemeyeceğini kaydetti.
Çalışmada Hacettepe Üniversitesi’nden 143 (yüzde 35,4), Pamukkale Üniversitesi’nden 53 (yüzde 13,1), Uludağ Üniversitesi’nden 56 (yüzde 13,9), Marmara Üniversitesi’nden 75(yüzde 18,6) ve Kocaeli Üniversitesi’nden 77(yüzde 19,1) kişi olmak üzere 5 tıp fakültesinden toplam 404 öğrenci katıldı.
Çalışmada yer alan araştırmacılar: Mehmet Ertan Güner (Kocaeli Üniversitesi), Meltem Şengelen (Hacettepe Üniversitesi), Büşra Bestegül Ünal (Hacettepe Üniversitesi),Can Karabıçak (Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü), Duygu Çekici (Marmara Üniversitesi), Eda Karadoğan (Hacettepe Üniversitesi), Elif Aktı (Hacettepe Üniversitesi), Evrim Özge Demircioğlu (Hacettepe Üniversitesi), Kaan Aksu (Hacettepe Üniversitesi), Kerim Baltacı (Pamukkale Üniversitesi), Muhsin Güllü (Uludağ Üniversitesi), Muradiye Cengiz (Hacettepe Üniversitesi), Onur Orhan (Pamukkale Üniversitesi), Selin Doğan Jamil (Marmara Üniversitesi), Banu Çakır (Hacettepe Üniversitesi).
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.