44 LİDER ORADA BULUŞUYOR

Gündem 06.10.2022 - 10:40, Güncelleme: 06.10.2022 - 10:40
 

44 LİDER ORADA BULUŞUYOR

KOCAELİ HABERİ
27 Avrupa Birliği ülkesi ile Türkiye dahil 17 ülkenin liderini bir araya getirecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı bugün Çekya’nın başkenti Prag’da yapılıyor. Toplantı AB patronajında değil eşitler arasında bir buluşma şeklinde olacak.  vrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk toplantısı Çekya'nın başkenti Prag'da gerçekleştirilecek. Toplantıya Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülke katılacak. Toplantıda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. AVRUPA'NIN STRATEJİ ARAYIŞI Ukrayna savaşı Avrupa'da da tüm dengeleri değiştirdi. Öyle ki, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Avrupa Birliği’nin yanı sıra, ortaya yeni bir “siyasi birlik” önerisi attı: Avrupa Siyasi Topluluğu. Macron'a göre bu; AB'ne üye olmayan ülkelerin de içerisinde yer alacağı, bir siyasi diyalog ve işbirliği platformu. Bir başka ifadeyle, bu proje; AB'nin parçası olmayan ülkelerin de, siyasi karar süreçlerine katılımını amaçlıyor. Prag Kalesi’nde tarihi bir fotoğrafa sahne olacak AST toplantısı, Rusya’ya güçlü bir mesaj gönderme potansiyeline de sahip. PROJE AŞAMASINDAKİ BU PLATFORMDA NE YAPILACAK? Avrupa kıtasını ilgilendiren güvenlik, enerji, iklim ve ekonomi gibi konular düzenli olarak tartışılacak, sorunlara çözüm önerileri üretilecek, bir bakıma; yol gösterici bir rol üstlenecek. Nitekim Macron projeyi tanıtırken "AB kısa vadede Avrupa kıtasını yapılandırmanın tek yolu olamaz" diye konuşmuştu. BİRLİĞİN AMACI NE? Macron’un önerisi, halihazırda mevcut olan Avrupa Birliği’ne dokunmamak, ama Birliğe üye olmayan Avrupalı ülkeleri de kapsayacak yeni bir “siyasi birlik” oluşturmak üzerine kurulu. Bunun öncelikli olarak Ukrayna, Moldova ve Gürcistan gibi ülkelerin adaylık sürecinin uzun yıllar alacak olmasına karşılık bir ara formül olduğu söylenebilir. Ayrıca Birlik'ten ayrılan İngiltere'yi siyasi yönden Kıta Avrupasından koparmamak. AVRUPA KONSEYİ'NDEN FARKI NE? Öneriye karşı ilk akla gelen eleştiri, kıtada halen sadece Avrupa Birliği’nin değil, ondan daha geniş üye yapısına sahip Avrupa Konseyi’nin de bulunması. Dolayısıyla üçüncü bir siyasi birlikteliğin işlevinin Avrupa Konseyi’nden nasıl farklı olacağı sorusu geliyor akıllara. Nitekim böyle bir eleştiri gelebileceğini öngörmüş olmalı ki Macron da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bağlı olduğu Avrupa Konseyi’nin halihazırda Avrupa’nın “hukuk merkezi” olduğunu, bir de “siyasi merkeze” ihtiyaç olduğunu söylüyor.
KOCAELİ HABERİ

27 Avrupa Birliği ülkesi ile Türkiye dahil 17 ülkenin liderini bir araya getirecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı bugün Çekya’nın başkenti Prag’da yapılıyor. Toplantı AB patronajında değil eşitler arasında bir buluşma şeklinde olacak. 

vrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk toplantısı Çekya'nın başkenti Prag'da gerçekleştirilecek.

Toplantıya Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülke katılacak.

Toplantıda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

AVRUPA'NIN STRATEJİ ARAYIŞI

Ukrayna savaşı Avrupa'da da tüm dengeleri değiştirdi.

Öyle ki, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Avrupa Birliği’nin yanı sıra, ortaya yeni bir “siyasi birlik” önerisi attı: Avrupa Siyasi Topluluğu.

Macron'a göre bu; AB'ne üye olmayan ülkelerin de içerisinde yer alacağı, bir siyasi diyalog ve işbirliği platformu. Bir başka ifadeyle, bu proje; AB'nin parçası olmayan ülkelerin de, siyasi karar süreçlerine katılımını amaçlıyor.

Prag Kalesi’nde tarihi bir fotoğrafa sahne olacak AST toplantısı, Rusya’ya güçlü bir mesaj gönderme potansiyeline de sahip.

PROJE AŞAMASINDAKİ BU PLATFORMDA NE YAPILACAK?

Avrupa kıtasını ilgilendiren güvenlik, enerji, iklim ve ekonomi gibi konular düzenli olarak tartışılacak, sorunlara çözüm önerileri üretilecek, bir bakıma; yol gösterici bir rol üstlenecek.

Nitekim Macron projeyi tanıtırken "AB kısa vadede Avrupa kıtasını yapılandırmanın tek yolu olamaz" diye konuşmuştu.

BİRLİĞİN AMACI NE?

Macron’un önerisi, halihazırda mevcut olan Avrupa Birliği’ne dokunmamak, ama Birliğe üye olmayan Avrupalı ülkeleri de kapsayacak yeni bir “siyasi birlik” oluşturmak üzerine kurulu.

Bunun öncelikli olarak Ukrayna, Moldova ve Gürcistan gibi ülkelerin adaylık sürecinin uzun yıllar alacak olmasına karşılık bir ara formül olduğu söylenebilir. Ayrıca Birlik'ten ayrılan İngiltere'yi siyasi yönden Kıta Avrupasından koparmamak.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN FARKI NE?

Öneriye karşı ilk akla gelen eleştiri, kıtada halen sadece Avrupa Birliği’nin değil, ondan daha geniş üye yapısına sahip Avrupa Konseyi’nin de bulunması. Dolayısıyla üçüncü bir siyasi birlikteliğin işlevinin Avrupa Konseyi’nden nasıl farklı olacağı sorusu geliyor akıllara.

Nitekim böyle bir eleştiri gelebileceğini öngörmüş olmalı ki Macron da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bağlı olduğu Avrupa Konseyi’nin halihazırda Avrupa’nın “hukuk merkezi” olduğunu, bir de “siyasi merkeze” ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.