2002’den başlayarak genel seçimlerinde Kocaeli’de Ak Parti yüzde 42,00 oy oranı ile 6 milletvekili ve CHP’de yüzde 18,00 oy oranı ile 3 milletvekili çıkarmıştı..
2023’de yani 21 yıl seonra yapılan genel seçimde ise durum şu;
Ak Parti yüzde 39.49 ile 6 milletvekili
CHP yüzde 23,96 ile 4 milletvekili
İYİ Parti yüzde 9.69 ile 1 milletvekili
MHP yüzde 8.33 ile 1 milletvekili
YRP yüzde 5.89 ile 1 milletvekili
DEM Parti yüzde 5.67 ile 1 milletvekili
Şimdi bu tablodan yola çıkarak “Ne varmış bunda, Ak Parti Kocaeli’de 2002’de de 6 milletvekili çıkarmış, 21 yıl sonraki genel seçimlerde de tüm yıpranmışlığa karşı yine 6 milletvekili çıkarmış” diyenler olabilir..
Derler, derler ama kendi kendilerini kandırmış olurlar. Çünkü 2002’de Kocaeli’de ki 9 milletvekilinin 6’sını tek başına Ak Parti Çıkarırken, CHP Onun yarısı kadarını yani 3 çıkarabilmiş..
2023 genel seçimlerinde ise Kocaeli’nin milletvekili sayısı 14’e çıkmasına yani 5 milletvekili birden artmasına rağmen Ak Parti Kocaeli’de 14’ün yarsının 1 eksiğini anca çıkarabilmiş.
Oysa 2018 seçimlerinde bile Ak Parti Kocaeli’de 7 milletvekili çıkarırken, 8’inciyi de kılpayı kaçırmıştı..
Yerel seçimlerde de aynı gerileme var..
2004’den 2024’e kadar yapılan tüm yerel seçimlerde Ak Parti Kocaeli’de 13-0 yaparken, 2019’da merkez ilçe İzmit’i ve 2024’de de İzmit, Derince ve Karamürsel’i de kaybederek ve de Çayırova, Dilovası ve Körfez ilçelerinde de adeta ecel teri dökerek karizmasını çizdirmiştir..
Yani 3 Kasım 2002’den, 31 Mart 2024’e geçen sürede, Ak Parti Kocaeli uzun süre hep ezici üstünlük sağladığı CHP ve diğer muhalefet partlileri karşısında gerilemiştir..
Peki Ak Parti Kocaeli’de niçin geriledi?
Öncelikli olarak tabi ki yüksek enflasyondan kaynaklı ağırlaşan hayat şartları, geçim sıkıntısı ve emeklilerin düşük maaşa mahkum bırakılması meselesi var..
İkinci olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemin ülkemizi içine sürüklediği “Tek Adam Rejimi”nden kaynaklı yönetimsel sıkıntılar, yargıya güvenin azalması ve düşünce özgürlüğünün önüne getirilen engeller..
Üçüncüsü ise Ak Partinin hem Türkiye genelinde hem de Kocaeli özelinde “Ortak Akıl İle Yönetme” alışkanlığını terk etmesidir..
Ak Parti Kocaeli’nin 2001’den 2018’e kadar süregelen serüveninde Osman Pepe, Nihat Ergün, İbrahim Karaosmanoğlu, Fikri Işık, Zeki Aygün, İlyas Şeker ve Nevzat Doğan gibi siyasete damga vurmuş ve yürüttükleri “ortak akıl çalışmaları” seçimlere izlerini bırakmış isimler vardı..
Ak Parti Kocaeli camiasında “Efsane Başkan” diye nam bırakmış Mahmut Civelek gibi çalışkan ve karizmatik il başkanları vardı..
Mahmut Civelek 2015’de ve diğerleri de 2018 ve 2019’dan itibaren etkisizleştirilerek sahanın kenarına oturtuldular..
Yani pasifize edildiler..
Tamam anladık "üç dönem kuralı" gereği tekrar tekrar aday göstermediniz ve de iyi yaptınız..
Peki niçin siyaseten de "ortak aklın" ve sahaların dışına itiyorsunuz?
Peki soralım bakalım şimdi Ak Parti Kocaeli’de siyasete ve seçimlere damga vurma yeteneği olan kaç isim var?
Devleti yönetmedeki “tek adam sistemi” aynen Ak Parti siyasetine de sirayet etti ve hep "Ankara’da ki tek adam” ile "Kocaeli’de ki tek adam”ın dedikleri oldu..
Ak Parti Kocaeli’de ki gerilemenin bir diğer önemli nedeni, il ve ilçe kongreleri ile belediye başkanı ve milletvekili seçimleri için aday belirleme aşamasında, teşkilatların ve parti tabanının yok sayılması ve dahası tepeden dayatılarak gösterilen belediye başkanı ve milletvekili adaylarının hem teşkilatlarda hem parti tabanında ve hem de Kocaelililer üzerinde karşılığının olmamasıdır..
Parti tabanı yok sayıla sayıla, partililer siyasetten soğutuldu ve İl-İlçe Danışma Toplantıları ile kongre salonlarında, Gençlik Kolları Teşkilatlarının herhangi bir şekilde toparlayabildiği “bindirilmiş kıtalar”a muhtaç duruma düşüldü..
Ak Parti Kocaeli’de ki gerilemenin nedenlerine eklenecek daha çok şeyler var..
Lakin bugünlük bu kadar yeterli..
Başka zamanlara da yazacak bir şeyler kalsın demi..