Prof. İlke Sipahi’den tansiyon uyarısı: Hafife almayın

Sağlık 02.07.2022 - 08:05, Güncelleme: 02.07.2022 - 08:05
 

Prof. İlke Sipahi’den tansiyon uyarısı: Hafife almayın

kocaeli haberi
Yaz mevsiminde hipertansiyon tehlikesine dikkat çeken Kardiyolog Prof. İlke Sipahi, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuk oldu. İşte Prof. Sipahi’nin açıklamalarından satırbaşladı: Dünyanın en sık rastlanan hastalığı ve niye yükseliyor bilmiyoruz. Her 3 yetişkinden birinde yüksek tansiyon var ve yaşa bağlı olarak da artıyor. Bu hastalığın birçok gizemi var. Tansiyonunuz 21 olabilir ama ne baş ağrısı ne de burun kanaması olmayabilir ve bunun kötü bir de kötü ismi vardır sessiz katildir. Çoğu insanda tansiyon yükseldiğinde şikayetler olmayabiliyor. Dolayısıyla tansiyonumuzu ölçmemiz gerekiyor. Belirli bir yaş üzeri neredeyse yüzde 80-90 oranında görülebiliyor. Tansiyonu neyin yükselttiğini tam olarak bilemediğimiz için kökünü de kazıyacak bir araç bu hastalık için söz konusu değil. İlaçlarla baskılamaya çalışıyoruz. Bu hastalığın bir diğer özelliği de hemen hemen herkeste tek ilaç bir işe yaramıyor. Dolayısıyla çok sayıda ilaç kullanmaları gerekiyor hatta ilaç endüstrisi üstesinden gelebilmek için kombinasyon ilaçlar üretmeye başladılar. Tek bir hap yutuyorsunuz ama içerisinde iki ayrı ilaç birleştirilmiş oluyor. Birçok hastada bu da yeterli olmadığı için üçlü kombinasyonlar yapılıyor. Eğer altta yatan bir neden varsa ve çoğu zaman oluyor ama varsa o zaman tansiyon kökünden çözülebiliyor. Çok kilolu, çok sigara ve alkol kullanan bir hasta yüksek tansiyon hastalığıyla tanıştığı zaman şifa bulma şansı var çünkü alkol ve sigarayı azaltıp hatta bırakırsa ve kilo da verirse 16 civarında olan tansiyonunu 10 civarına düşebilir. Hastalığı ve kilosu olmayan, sigara ve alkol kullanmayan ama çok kuvvetli bir aile öyküsü olan yani ailesinde aynı hastalığı taşıyan bir kişideki tansiyon hastalığının kökünü kazıyabilmek mümkün değil. Kombinasyon ilaçlarla ömür boyu tedavi gerebiliyor.
kocaeli haberi

Yaz mevsiminde hipertansiyon tehlikesine dikkat çeken Kardiyolog Prof. İlke Sipahi, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuk oldu.

İşte Prof. Sipahi’nin açıklamalarından satırbaşladı:

Dünyanın en sık rastlanan hastalığı ve niye yükseliyor bilmiyoruz. Her 3 yetişkinden birinde yüksek tansiyon var ve yaşa bağlı olarak da artıyor. Bu hastalığın birçok gizemi var. Tansiyonunuz 21 olabilir ama ne baş ağrısı ne de burun kanaması olmayabilir ve bunun kötü bir de kötü ismi vardır sessiz katildir. Çoğu insanda tansiyon yükseldiğinde şikayetler olmayabiliyor. Dolayısıyla tansiyonumuzu ölçmemiz gerekiyor. Belirli bir yaş üzeri neredeyse yüzde 80-90 oranında görülebiliyor. Tansiyonu neyin yükselttiğini tam olarak bilemediğimiz için kökünü de kazıyacak bir araç bu hastalık için söz konusu değil. İlaçlarla baskılamaya çalışıyoruz.

Bu hastalığın bir diğer özelliği de hemen hemen herkeste tek ilaç bir işe yaramıyor. Dolayısıyla çok sayıda ilaç kullanmaları gerekiyor hatta ilaç endüstrisi üstesinden gelebilmek için kombinasyon ilaçlar üretmeye başladılar. Tek bir hap yutuyorsunuz ama içerisinde iki ayrı ilaç birleştirilmiş oluyor. Birçok hastada bu da yeterli olmadığı için üçlü kombinasyonlar yapılıyor. Eğer altta yatan bir neden varsa ve çoğu zaman oluyor ama varsa o zaman tansiyon kökünden çözülebiliyor. Çok kilolu, çok sigara ve alkol kullanan bir hasta yüksek tansiyon hastalığıyla tanıştığı zaman şifa bulma şansı var çünkü alkol ve sigarayı azaltıp hatta bırakırsa ve kilo da verirse 16 civarında olan tansiyonunu 10 civarına düşebilir. Hastalığı ve kilosu olmayan, sigara ve alkol kullanmayan ama çok kuvvetli bir aile öyküsü olan yani ailesinde aynı hastalığı taşıyan bir kişideki tansiyon hastalığının kökünü kazıyabilmek mümkün değil. Kombinasyon ilaçlarla ömür boyu tedavi gerebiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.