O TEĞMENLERE ''TSK'DAN İHRAÇ'' CEZASI VERİLEBİLİR Mİ?

Siyaset 24.09.2024 - 07:47, Güncelleme: 24.09.2024 - 07:47
 

O TEĞMENLERE ''TSK'DAN İHRAÇ'' CEZASI VERİLEBİLİR Mİ?

KOCAELİ HABERİ
“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atmışlardı! Teğmenler soruşturmasının olası sonuçları Eski Askeri Hakim, avukat Cengiz Demirtaş, Kara Harp Okulu mezuniyetinin ardından hakkında soruşturma açılan teğmenler için, “Herhangi bir örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında yalnızca bu hadiseden dolayı TSK Disiplin Kanunu uyarınca ayırma cezası verilmesi beklenmemeli” dedi. Kara Harp Okulu mezuniyet törenin sonunda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan ve kılıçlarını kaldırarak 2016 öncesinde kullanılan yemini okuyan teğmenler hakkında inceleme başlatılmıştı. Gazeteci Saygı Öztürk, bugünkü yazısında teğmenlere değindi. Öztürk’ün yazısında göre, eski Askeri Hakim, avukat Cengiz Demirtaş’ın teğmenlere açılan soruşturmanın olası sonuçlarını şöyle anlattı: “Şu aşamada soruşturma Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tarafından yapılıyor. Kara Harp Okulu’nun, idari yönden MSÜ’ne bağlı olması nedeniyle bu normal. İdari soruşturma neticesinde disiplinsizlik yapılıp yapılmadığı, planlı olup olmadığı vb. hususlar ortaya çıkarılacak. Bu idari soruşturma sonucunda disiplinsizlik yapıldığı kanaatine ulaşılırsa, ilgili teğmenler hakkında TSK Disiplin Kanunu uyarınca disiplin hukuku işlemi Harp Okulu’ndan sonra katıldıkları sınıf okullarındaki komutanları tarafından takdir ve ifa edilecek. AYIRMA CEZASI OLUR MU? Herhangi bir örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında yalnızca bu hadiseden dolayı TSK Disiplin Kanunu uyarınca ayırma cezası verilmesi beklenmemeli. Terör örgütleri ile ilişkisi olanlar hakkında ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ayırma, yani TSK’dan çıkarma cezası verilecek. Teğmenlerin katılacağı sınıf okullarındaki komutanları bu eylemi disiplinsizlik olarak değerlendirip değerlendirmemekte takdir hakkına sahipler. Bununla birlikte MSÜ tarafından yapılan tahkikat neticesinde disiplinsizlik yapıldığına kanaat getirilirse bu durumda sınıf okullarındaki komutanların aksi yönde bir sonuca ulaşmama hususunda baskı altında kalacakları da aşikardır. CUMHURBAŞKANI YETKİSİNİ KULLANIR MI? 926 sayılı TSK Personel Kanununun 50. maddesinde Cumhurbaşkanına tanınan TSK’dan çıkarma yetkisi var. 15 Temmuz sonrası yasaya eklenen bu yetkinin bugüne kadar uygulamasına rastlanılmadı.” Kaynak: Sözcü
KOCAELİ HABERİ

“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atmışlardı! Teğmenler soruşturmasının olası sonuçları

Eski Askeri Hakim, avukat Cengiz Demirtaş, Kara Harp Okulu mezuniyetinin ardından hakkında soruşturma açılan teğmenler için, “Herhangi bir örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında yalnızca bu hadiseden dolayı TSK Disiplin Kanunu uyarınca ayırma cezası verilmesi beklenmemeli” dedi.

Kara Harp Okulu mezuniyet törenin sonunda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan ve kılıçlarını kaldırarak 2016 öncesinde kullanılan yemini okuyan teğmenler hakkında inceleme başlatılmıştı.

Gazeteci Saygı Öztürk, bugünkü yazısında teğmenlere değindi. Öztürk’ün yazısında göre, eski Askeri Hakim, avukat Cengiz Demirtaş’ın teğmenlere açılan soruşturmanın olası sonuçlarını şöyle anlattı:

“Şu aşamada soruşturma Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tarafından yapılıyor. Kara Harp Okulu’nun, idari yönden MSÜ’ne bağlı olması nedeniyle bu normal. İdari soruşturma neticesinde disiplinsizlik yapılıp yapılmadığı, planlı olup olmadığı vb. hususlar ortaya çıkarılacak.
Bu idari soruşturma sonucunda disiplinsizlik yapıldığı kanaatine ulaşılırsa, ilgili teğmenler hakkında TSK Disiplin Kanunu uyarınca disiplin hukuku işlemi Harp Okulu’ndan sonra katıldıkları sınıf okullarındaki komutanları tarafından takdir ve ifa edilecek.

AYIRMA CEZASI OLUR MU?
Herhangi bir örgüt iltisaklısı olmayan teğmenler hakkında yalnızca bu hadiseden dolayı TSK Disiplin Kanunu uyarınca ayırma cezası verilmesi beklenmemeli. Terör örgütleri ile ilişkisi olanlar hakkında ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ayırma, yani TSK’dan çıkarma cezası verilecek.

Teğmenlerin katılacağı sınıf okullarındaki komutanları bu eylemi disiplinsizlik olarak değerlendirip değerlendirmemekte takdir hakkına sahipler. Bununla birlikte MSÜ tarafından yapılan tahkikat neticesinde disiplinsizlik yapıldığına kanaat getirilirse bu durumda sınıf okullarındaki komutanların aksi yönde bir sonuca ulaşmama hususunda baskı altında kalacakları da aşikardır.

CUMHURBAŞKANI YETKİSİNİ KULLANIR MI?
926 sayılı TSK Personel Kanununun 50. maddesinde Cumhurbaşkanına tanınan TSK’dan çıkarma yetkisi var. 15 Temmuz sonrası yasaya eklenen bu yetkinin bugüne kadar uygulamasına rastlanılmadı.”
Kaynak: Sözcü

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.