Konda Araştırma: Toplum sokak hayvanlarının uyutulmasına ne diyor?

Güncel 21.07.2024 - 06:00, Güncelleme: 21.07.2024 - 06:00
 

Konda Araştırma: Toplum sokak hayvanlarının uyutulmasına ne diyor?

KOCAELİ HABERİ
Konda Araştırma: Toplumun yüzde 63’ü sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı KONDA Barometresi'nin Temmuz Barometre Raporu kapsamında "Toplumun Sokak Hayvanları Düzenlemesine Bakışı" incelendi. Rapora göre toplumun yüzde 63’ü sokak hayvanlarının uyutulması gibi sert yöntemlerin uygulanmasına karşı çıkıyor. üzde 22’si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünürken, Yüzde 15 ise hayvanlara zarar vermeden sorunun çözülemeyeceğini, gerekli hallerde uyutulabileceklerini söylüyor. KONDA Temmuz’24 Barometresi araştırması kapsamında AKP’nin sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan yasa teklifine ilişkin "Toplumun Sokak Hayvanları Düzenlemesine Bakışı” ele alındı. Yasa teklifine ilişkin tartışmalar hala sürerken, Kanun teklifinin ilk üç maddesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. KONDA’nın son yapılan anketi kapsamında kamuoyuna “Sokak hayvanlarıyla ilgili hangi düzenlemenin daha doğru olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi. 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde 2579 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya göre alınan yanıtlarda ‘hem toplumun büyük oranda “uyutma” seçeneğine karşı çıktığını, hem de toplumun farklı kesimlerinin bu kanaatte ortaklaştığını gösterdiği’ ortaya kondu. Araştırmadaki bulgulara göre Türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden 4’ünün evcil hayvanı var. Türkiye’de evcil hayvanı olanların oranının yüzde 36 olduğu görülüyor. Türkiye genelinde evinde kedi besleyenlerin oranı yüzde 13, köpek besleyenlerin oranı ise yüzde 8. Türkiye genelinde sokak hayvanlarının gerekli hallerde uyutulabileceği fikrine ‘’katılmayanların’’ oranı yüzde 85. Araştırmaya katılanlar arasında devlet ve yerel yönetimlerin, hayvanları uyutmak gibi sert yöntemler kullanmadan çözüm üretmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 63. Sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 22. Son olarak, sokak hayvanlarına zarar vermeden bu sorunu çözmenin mümkün olmadığını, gerektiğinde hayvanların uyutulabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 15. Başka bir bulguya göre sokak hayvanlarının gerekli hallerde uyutulabileceğini düşünen erkeklerin oranı kadınlardan 10 puan fazla. Sokak hayvanları düzenlemesine dair, gerekli hallerde hayvanların uyutulabileceğini düşünen erkeklerin oranı yüzde 20 iken, bu seçeneğe katılan kadınların oranı erkeklerin 10 puan gerisinde kalıyor. Aksi bir trendde, sert yöntemler kullanmadan bu konuya dair çözüm üretilmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı erkeklerin 8 puan ilerisinde, yüzde 67 oranında ölçülüyor.
KOCAELİ HABERİ

Konda Araştırma: Toplumun yüzde 63’ü sokak hayvanlarının uyutulmasına karşı

KONDA Barometresi'nin Temmuz Barometre Raporu kapsamında "Toplumun Sokak Hayvanları Düzenlemesine Bakışı" incelendi. Rapora göre toplumun yüzde 63’ü sokak hayvanlarının uyutulması gibi sert yöntemlerin uygulanmasına karşı çıkıyor. üzde 22’si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünürken, Yüzde 15 ise hayvanlara zarar vermeden sorunun çözülemeyeceğini, gerekli hallerde uyutulabileceklerini söylüyor.

KONDA Temmuz’24 Barometresi araştırması kapsamında AKP’nin sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan yasa teklifine ilişkin "Toplumun Sokak Hayvanları Düzenlemesine Bakışı” ele alındı. Yasa teklifine ilişkin tartışmalar hala sürerken, Kanun teklifinin ilk üç maddesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

KONDA’nın son yapılan anketi kapsamında kamuoyuna “Sokak hayvanlarıyla ilgili hangi düzenlemenin daha doğru olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi. 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde 2579 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya göre alınan yanıtlarda ‘hem toplumun büyük oranda “uyutma” seçeneğine karşı çıktığını, hem de toplumun farklı kesimlerinin bu kanaatte ortaklaştığını gösterdiği’ ortaya kondu. Araştırmadaki bulgulara göre Türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden 4’ünün evcil hayvanı var. Türkiye’de evcil hayvanı olanların oranının yüzde 36 olduğu görülüyor.

Türkiye genelinde evinde kedi besleyenlerin oranı yüzde 13, köpek besleyenlerin oranı ise yüzde 8.

Türkiye genelinde sokak hayvanlarının gerekli hallerde uyutulabileceği fikrine ‘’katılmayanların’’ oranı yüzde 85. Araştırmaya katılanlar arasında devlet ve yerel yönetimlerin, hayvanları uyutmak gibi sert yöntemler kullanmadan çözüm üretmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 63. Sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 22. Son olarak, sokak hayvanlarına zarar vermeden bu sorunu çözmenin mümkün olmadığını, gerektiğinde hayvanların uyutulabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 15.

Başka bir bulguya göre sokak hayvanlarının gerekli hallerde uyutulabileceğini düşünen erkeklerin oranı kadınlardan 10 puan fazla. Sokak hayvanları düzenlemesine dair, gerekli hallerde hayvanların uyutulabileceğini düşünen erkeklerin oranı yüzde 20 iken, bu seçeneğe katılan kadınların oranı erkeklerin 10 puan gerisinde kalıyor. Aksi bir trendde, sert yöntemler kullanmadan bu konuya dair çözüm üretilmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı erkeklerin 8 puan ilerisinde, yüzde 67 oranında ölçülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.