KOCAELİ’NİN EN KÜÇÜK İLÇESİ DİLOVASI’NDA 7.İNCİ OSB’Yİ KURMAK İSTİYORLAR

Gündem 11.10.2023 - 06:12, Güncelleme: 11.10.2023 - 08:23
 

KOCAELİ’NİN EN KÜÇÜK İLÇESİ DİLOVASI’NDA 7.İNCİ OSB’Yİ KURMAK İSTİYORLAR

KOCAELİ HABERİ - Cengiz Yucak
Kocaeli'nin en küçük ilçesi Dilovası'nın nüfusu 53 bin 416 kişidir. Yüzölçümü 118 km2 olan Dilovası’nda, km2 ye yaklaşık olarak 361 kişi düşmektedir. Dilovası’nın Orhangazi, Mimar Sinan, Diliskelesi, Cumhuriyet, Turgut Özal, Tavşancıl, Fatih, Çerkeşli, Tepecik, Köseler, Fatih ve Demirciler mahallesi olmak üzere 12 mahallesi vardır.. Bu mahallelerin içinde, öncesinde köy olan Çerkeşli, Tepecik, Köseler ve Demirciler Mahallesinin tarım alanları mevcuttur. Maalesef sanayiciler bu alanlara göz dikerek, “burayı nasıl OSB alanı ilan ettirtebilerek, sanayi parseline dönüştürüp satabilirizin” gayreti ve çalışması içerisindeler.. Peki Dilovasında kaç tane OSB varmış bir bakalım; OSB’LER ve Kapladıkları Alan; Dilovası OSB - 822 hektar GEBKİM OSB - 243 hektar Makinacılar OSB - 540 hektar GLOBAL KARMA OSB (Kömürcüler) - 80 hektar KOBİ İslah OSB - 470 hektar İMES OSB - 300 hektar + 750 dönüm genişleme UFACIK İLÇEDE 7.İNCİ OSB KURULMAK İSTENİYOR Yüzölçümü 118 km2 olan ufacık ilçede 6 tane devasa OSB var. Bu OSB’lerin içinde İMES geçtiğimiz ay ekstradan 750 dönümlük bir genişleme alanı daha ilave ettirdi ve başta Makineciler olmak üzere diğer OSB’lerde “genişleme talebi” ile yeni sanayi parselleri üretip satabilmek için sıraya girmiş durumdalar.. Peki Dilovası'ında ki OSB sanayicileri bununla da yetiniyor mu? Yetinmiyorlar.. İçlerinde İMES’li sanayicilerin de olduğu bir grup sanayici, Dilovası’nda şimdi 7.inci OSB’yı kurmak için harekete geçtiler.. Edindiğimiz bilgilere göre “OTONOM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ” ismi altında yeni bir OSB oluşturmak isteyen OSB girişimcileri, şimdi de Dilovası Tepecik (köyü) mahallesinin, Körfez’in Sevindikli mahallesi sınırlarına dayanan Kuzey Marmara Otoyoluna cepheli yaklaşık 14O hektarlık bir alanı gözlerine kestirmişler.. Ve yine edindiğimiz bir başka bilgiye göre de OTONOM OSB’ciler, önümüzdeki iki hafta içinde Kocaeli Valiliğinde gerçekleştirilecek olan bir toplantıda “OSB için yer tespiti” taleplerini istişare edeceklermiş.. OTONOM OSB için kurulacak olan “OSB Yer Seçim Komisyonu”nda, Kocaeli Büyükşehir ve Dilovası Belediyelerinin yanı sıra diğer ilgili kurumlardan da temsilciler yer alacak. İkinci aşamada ise yer tespiti yapılacak ve Bakanlık onayına sunulacak.. Evet Kocaeli’nin 14 tane OSB’sinin 5’ine mekan sahipliği yapan en küçük ilçe Dilovası’na şimdi de 6.ıncı bir OSB daha kurulmak isteniyor.. Peki bu OSB kuşatılmışlığı konusunda Dilovalılar ne düşünüyor? Peki bu OSB kuşatılmışlığı karşısında, Dilovalı STK’lar ve Siyasiler ne yapıyor? Peki başta Dilovası Belediye başkanı Hamza Şayir, Ak Parti Kocaeli’nin Dilovalı milletvekili Cemil Yaman ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bu OSB kuşatılmışlığının neresinde, yanlarında mı yoksa karşılarında mı?      Dilovası'ında yaşayan 53 bin 416 Dilovalı'nın yanısıra Kocaelililer ve Dilovası'nın geleceğini endişe içinde uzaktan seyreden duyarlı kamuoyu tüm bu soruların cevabını merak ediyor..
KOCAELİ HABERİ - Cengiz Yucak

Kocaeli'nin en küçük ilçesi Dilovası'nın nüfusu 53 bin 416 kişidir. Yüzölçümü 118 km2 olan Dilovası’nda, km2 ye yaklaşık olarak 361 kişi düşmektedir.

Dilovası’nın Orhangazi, Mimar Sinan, Diliskelesi, Cumhuriyet, Turgut Özal, Tavşancıl, Fatih, Çerkeşli, Tepecik, Köseler, Fatih ve Demirciler mahallesi olmak üzere 12 mahallesi vardır..

Bu mahallelerin içinde, öncesinde köy olan Çerkeşli, Tepecik, Köseler ve Demirciler Mahallesinin tarım alanları mevcuttur. Maalesef sanayiciler bu alanlara göz dikerek, “burayı nasıl OSB alanı ilan ettirtebilerek, sanayi parseline dönüştürüp satabilirizin” gayreti ve çalışması içerisindeler..

Peki Dilovasında kaç tane OSB varmış bir bakalım;
OSB’LER ve Kapladıkları Alan;

Dilovası OSB - 822 hektar
GEBKİM OSB - 243 hektar
Makinacılar OSB - 540 hektar
GLOBAL KARMA OSB (Kömürcüler) - 80 hektar
KOBİ İslah OSB - 470 hektar
İMES OSB - 300 hektar + 750 dönüm genişleme

UFACIK İLÇEDE 7.İNCİ OSB KURULMAK İSTENİYOR

Yüzölçümü 118 km2 olan ufacık ilçede 6 tane devasa OSB var. Bu OSB’lerin içinde İMES geçtiğimiz ay ekstradan 750 dönümlük bir genişleme alanı daha ilave ettirdi ve başta Makineciler olmak üzere diğer OSB’lerde “genişleme talebi” ile yeni sanayi parselleri üretip satabilmek için sıraya girmiş durumdalar..

Peki Dilovası'ında ki OSB sanayicileri bununla da yetiniyor mu?
Yetinmiyorlar..
İçlerinde İMES’li sanayicilerin de olduğu bir grup sanayici, Dilovası’nda şimdi 7.inci OSB’yı kurmak için harekete geçtiler..

Edindiğimiz bilgilere göre “OTONOM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ” ismi altında yeni bir OSB oluşturmak isteyen OSB girişimcileri, şimdi de Dilovası Tepecik (köyü) mahallesinin, Körfez’in Sevindikli mahallesi sınırlarına dayanan Kuzey Marmara Otoyoluna cepheli yaklaşık 14O hektarlık bir alanı gözlerine kestirmişler..

Ve yine edindiğimiz bir başka bilgiye göre de OTONOM OSB’ciler, önümüzdeki iki hafta içinde Kocaeli Valiliğinde gerçekleştirilecek olan bir toplantıda “OSB için yer tespiti” taleplerini istişare edeceklermiş..

OTONOM OSB için kurulacak olan “OSB Yer Seçim Komisyonu”nda, Kocaeli Büyükşehir ve Dilovası Belediyelerinin yanı sıra diğer ilgili kurumlardan da temsilciler yer alacak. İkinci aşamada ise yer tespiti yapılacak ve Bakanlık onayına sunulacak..

Evet Kocaeli’nin 14 tane OSB’sinin 5’ine mekan sahipliği yapan en küçük ilçe Dilovası’na şimdi de 6.ıncı bir OSB daha kurulmak isteniyor..

Peki bu OSB kuşatılmışlığı konusunda Dilovalılar ne düşünüyor?
Peki bu OSB kuşatılmışlığı karşısında, Dilovalı STK’lar ve Siyasiler ne yapıyor?
Peki başta Dilovası Belediye başkanı Hamza Şayir, Ak Parti Kocaeli’nin Dilovalı milletvekili Cemil Yaman ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bu OSB kuşatılmışlığının neresinde, yanlarında mı yoksa karşılarında mı?     

Dilovası'ında yaşayan 53 bin 416 Dilovalı'nın yanısıra Kocaelililer ve Dilovası'nın geleceğini endişe içinde uzaktan seyreden duyarlı kamuoyu tüm bu soruların cevabını merak ediyor..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.