Yeni sürecin adı belli oldu!
Yeni sürecin adı belli oldu!
KOCAELİ HABERİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Partililere el uzatmasıyla başlayan isimsiz, belirsiz süreçte dün (11 Ocak Cumartesi) önemli gelişmeler yaşandı. Gün MHP’nin sosyal medya hesabından paylaşılan “BARIŞLA Herkes Kazanır” mesajı ile başladı.
İsimsiz süreçte sessiz kalmakla eleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin il kongresi için Diyarbakır’daydı. Sürece tam anlamıyla sahip çıkan Erdoğan çerçeveyi de çizdi. Erdoğan, “Son dönemde gerçekleşen çalışmaların tek bir amacı vardır. Terör örgütünün kendini feshetmesi, silahların kayıtsız şartsız teslim edilmesi, örgütün siyaset üzerindeki vesayetinin tamamen kaldırılması, bölücü örgütün baskısı dolayısıyla bir Türkiye partisi olma vasfını kazanamayan siyasi yapıya bu yönde kendini geliştirme fırsatı verilmesi. Bu, Kürt kardeşlerimizle ilgili bir konu değildir. Sadece terör örgütünün tasfiye edilmesiyle sınırlı bir husustur” dedi.
Erdoğan’ın dikkat çeken cümlelerinden biri de, “Terör örgütü aradan çıkınca tekrar muhabbetle, samimiyetle, kardeşlikle kucaklaşacağız” oldu.
Erdoğan kürsüden indikten hemen sonraysa Demirtaş’ı ziyaret eden DEM Parti heyetinden açıklama geldi. Heyet Üyesi Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş’ın sürece desteğinin tam olduğunu açıklarken, “Çözüm ve barış kavramları birbirine karıştırılıyor. Çözüm demokratik bir mücadeledir ve uzun zaman alır. Şu an için kurmaya çalıştığımız barıştır” dedi. Avukatları aracılığıyla bir mesaj yayınlayan Demirtaş da "silah tutan ellere" işaret ederek, siyasetçilere düşen görevin barış zeminini güçlendirmek olduğunu söyledi, “Ancak siyasal barış, beraberinde toplumsal barış yani demokratikleşme, eşitlik, adalet ve özgürlükler mücadelesinin tüm kanallarını açacak şekilde yapılırsa kalıcı olur” diyerek bunun başlangıç olduğuna vurgu yaptı.
Bir gün içinde gelen tüm bu açıklamalar Ankara’da uzun zamandır sorulan “Ne oluyor?” sorusuna kısmi de olsa yanıt oldu. Tarafların açıklamalarına bakılırsa önce örgütün silah bırakması anlamına gelen “barış” sonra sorunların ele alındığı “çözüm” konuşulacak. Bu açıdan bugün yürüyen sürecin “Barış Süreci” olarak adlandırılması yanlış olmayacak.
kaynak:gazetedevar.com
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.