İŞTE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK O PROJE

Bilim-Teknoloji 04.11.2021 - 19:29, Güncelleme: 04.11.2021 - 19:29
 

İŞTE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK O PROJE

KOCAELİ HABERİ
İnsanları ortak bir sanal dünyada buluşturacak sistemi ifade eden ‘metaverse’ yani sanal evren (öteevren), Facebook’un (Meta) adını ve stratejisini değiştirmesiyle yeniden tartışılmaya başlandı. Peki metaverse perakende sektörünü nasıl dönüştürecek?  İnsanların hayal edebileceği her şeyi yapabileceği bu evrenin yüz milyarlarca dolarlık ticarete ev sahipliği yapması bekleniyor. Şimdilik en erken 10-15 yılda kurulması beklenen bu dijital evrende otomobiller yarış pistinde kullanılıp satın alınacak, mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Markalar sanal mağazalar satın alıp tüketicilere hem dijital hem fiziksel ürünler satacak. Yapay zekâ tabanlı çoklu kanal perakende uygulama yönetimi çözümleri sunan yeni nesil perakende analitiği şirketi REM People’ın CEO’su Bülent Peker, tüm sanal dünyaların bir araya gelmesiyle oluşan bu paralel gerçekliğin hayallerle sınırlı olduğunu söylüyor. Bülent Peker, metaverse ile birlikte perakende dünyasını bekleyen yenilikleri şöyle anlatıyor: SANAL DÜNYANIN SANAL ÜRÜNLERİ “Moda ve dekorasyon markaları bu yeni evrende artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanacak. Kıyafetler ve mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Bunun yanında bu sanal dünyada da kişiler ve evler için sanal ürünler satılacak. Şimdiden bazı markalar bu sanal ürünlere satmaya başladı bile.” MARKALAR SANAL MAĞAZALAR AÇACAK “Geleceği gören markalar sanal mülk satın alacak ve marka varlıklarını ve deneyimlerini geliştirmek için kullanacak. Zamanını iki farklı dünya arasında bölen tüketicilere hem dijital hem de fiziksel ürünler satacaklar. Geciken markaların gerçek dünyada ve eski internetteki gettolarda sıkışıp kalması bile mümkün.” ÇOKLU KANAL GENİŞLEYECEK “Yeni dünyada müşteriler internette gezindikleri gibi sorunsuz şekilde mağaza vitrinlerini ziyaret etmeyi ve metaverse'te ürün aramayı bekleyecek. Her perakendeci, sanal olarak satın alınan ürünlerin hızlı şekilde ‘gerçek dünya’da yerine getirilmesini destekleyen güçlü bir çoklu kanal yapısına ihtiyaç duyacak.” GERÇEK DÜNYADAN SANALA PROMOSYON “Fiziksel ürünlerin ve fiziksel mağazaların, ambalaj ve tabelalara gömülü QR kodları ve artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ile sunulana benzer şekilde metaverse ile bağlantıları olacak. Müşteriler, fiziksel dünyada saklı metaverse ödüllerini avlayabilecek.” ÖNCE SANAL EVRENDE DENE, SONRA SATIN AL “Bugün statik olarak mağazalardan otomobil satın alınırken metaverse’te bir galeriden seçilen otomobil ünlü bir yarış pistinde kullanıldıktan sonra satın alınabilecek. Aracın tüm özellikleri sanal dünyada gerçek gibi incelenebilecek.”
KOCAELİ HABERİ

İnsanları ortak bir sanal dünyada buluşturacak sistemi ifade eden ‘metaverse’ yani sanal evren (öteevren), Facebook’un (Meta) adını ve stratejisini değiştirmesiyle yeniden tartışılmaya başlandı. Peki metaverse perakende sektörünü nasıl dönüştürecek? 

İnsanların hayal edebileceği her şeyi yapabileceği bu evrenin yüz milyarlarca dolarlık ticarete ev sahipliği yapması bekleniyor. Şimdilik en erken 10-15 yılda kurulması beklenen bu dijital evrende otomobiller yarış pistinde kullanılıp satın alınacak, mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Markalar sanal mağazalar satın alıp tüketicilere hem dijital hem fiziksel ürünler satacak.

Yapay zekâ tabanlı çoklu kanal perakende uygulama yönetimi çözümleri sunan yeni nesil perakende analitiği şirketi REM People’ın CEO’su Bülent Peker, tüm sanal dünyaların bir araya gelmesiyle oluşan bu paralel gerçekliğin hayallerle sınırlı olduğunu söylüyor. Bülent Peker, metaverse ile birlikte perakende dünyasını bekleyen yenilikleri şöyle anlatıyor:

SANAL DÜNYANIN SANAL ÜRÜNLERİ

“Moda ve dekorasyon markaları bu yeni evrende artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanacak. Kıyafetler ve mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Bunun yanında bu sanal dünyada da kişiler ve evler için sanal ürünler satılacak. Şimdiden bazı markalar bu sanal ürünlere satmaya başladı bile.”

MARKALAR SANAL MAĞAZALAR AÇACAK

“Geleceği gören markalar sanal mülk satın alacak ve marka varlıklarını ve deneyimlerini geliştirmek için kullanacak. Zamanını iki farklı dünya arasında bölen tüketicilere hem dijital hem de fiziksel ürünler satacaklar. Geciken markaların gerçek dünyada ve eski internetteki gettolarda sıkışıp kalması bile mümkün.”

ÇOKLU KANAL GENİŞLEYECEK

“Yeni dünyada müşteriler internette gezindikleri gibi sorunsuz şekilde mağaza vitrinlerini ziyaret etmeyi ve metaverse'te ürün aramayı bekleyecek. Her perakendeci, sanal olarak satın alınan ürünlerin hızlı şekilde ‘gerçek dünya’da yerine getirilmesini destekleyen güçlü bir çoklu kanal yapısına ihtiyaç duyacak.”

GERÇEK DÜNYADAN SANALA PROMOSYON

“Fiziksel ürünlerin ve fiziksel mağazaların, ambalaj ve tabelalara gömülü QR kodları ve artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ile sunulana benzer şekilde metaverse ile bağlantıları olacak. Müşteriler, fiziksel dünyada saklı metaverse ödüllerini avlayabilecek.”

ÖNCE SANAL EVRENDE DENE, SONRA SATIN AL

“Bugün statik olarak mağazalardan otomobil satın alınırken metaverse’te bir galeriden seçilen otomobil ünlü bir yarış pistinde kullanıldıktan sonra satın alınabilecek. Aracın tüm özellikleri sanal dünyada gerçek gibi incelenebilecek.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.