Ekonomist Manukyan’dan Flaş Faiz kararı yorumu

Ekonomi 16.06.2022 - 23:18, Güncelleme: 16.06.2022 - 23:18
 

Ekonomist Manukyan’dan Flaş Faiz kararı yorumu

kocaeli haberi
Ekonomist Şant Manukyan’dan FED kararı yorumu: ABD faiz artırınca otomatikman bütün ülkelerin faizleri yükselir Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na FED’in son faiz artışını yorumladı: ABD’nin hem tahvil piyasası hem de Dolar’ın kendisi dünya finansal sisteminin üzerinde kurulduğu iki bacak olduğu için faizlerin yükseliyor olması, ABD’nin baz faizlerini yükseltiyor olması bütün ülkelerin aslında faizlerinin yükseldiği anlamına gelir çünkü faiz, ABD’nin risksiz tabir edilen faiz ve bunun üzerine enflasyon ve ülke riskinin konulmasıyla oluşur. Dün, FED’in faizleri 75 baz puan artırması herkes açısından borçlanmanın 75 baz puan minimum yüksek olacağı anlamına gelen bir gelişme. Sert faiz artışı kaçınılmaz oldu Neden buluyor? Çünkü FED, geçtiğimiz toplantıya kadar enflasyonun artık zirve yaptığını ve artık yavaş yavaş gevşeyeceğini varsayarak hareket ediyordu ama son gelen enflasyon verisi böyle olmadığını gösterdi o yüzden daha sert bir faiz artışı kaçınılmaz oldu.  Enflasyonu düşürdüğünüzde otomatik olarak daha düşükten borçlanırsanız. Enflasyon problemi bütün dünyada var ve eğer talep kaynaklıysa muhakkak talebi kısmak gerekiyor. Para ABD’ye dönecek ABD, COVID 19 sırasında hane halkına ciddi desteklerde bulundu ve bunların bir kısmı tüketime gitti. Bu tarafı baskı altına almak ancak faiz artışıyla olabilecek bir gelişme. ABD, 1994 tarihinden itibaren ilk kez 75 baz puan faiz arttırdı ve 100 baz puan artırılır diye bekleyenler de vardı. Risksiz getirilerin artıyor olması Amerikan yatırımına doğru dönmesi için bir sinyal. Eğer diğer ülkeler bypass edebilecek faiz artışına giderlerse para oraya gider ancak riski yüksek bir yatırımın geri dönüşü yüzde 4 ise daha az risk alıp daha yakın seviyede bir getiriyi tercih eder.
kocaeli haberi

Ekonomist Şant Manukyan’dan FED kararı yorumu: ABD faiz artırınca otomatikman bütün ülkelerin faizleri yükselir

Uluslararası Piyasalar Uzmanı Şant Manukyan, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na FED’in son faiz artışını yorumladı:

ABD’nin hem tahvil piyasası hem de Dolar’ın kendisi dünya finansal sisteminin üzerinde kurulduğu iki bacak olduğu için faizlerin yükseliyor olması, ABD’nin baz faizlerini yükseltiyor olması bütün ülkelerin aslında faizlerinin yükseldiği anlamına gelir çünkü faiz, ABD’nin risksiz tabir edilen faiz ve bunun üzerine enflasyon ve ülke riskinin konulmasıyla oluşur. Dün, FED’in faizleri 75 baz puan artırması herkes açısından borçlanmanın 75 baz puan minimum yüksek olacağı anlamına gelen bir gelişme.

Sert faiz artışı kaçınılmaz oldu

Neden buluyor? Çünkü FED, geçtiğimiz toplantıya kadar enflasyonun artık zirve yaptığını ve artık yavaş yavaş gevşeyeceğini varsayarak hareket ediyordu ama son gelen enflasyon verisi böyle olmadığını gösterdi o yüzden daha sert bir faiz artışı kaçınılmaz oldu.  Enflasyonu düşürdüğünüzde otomatik olarak daha düşükten borçlanırsanız. Enflasyon problemi bütün dünyada var ve eğer talep kaynaklıysa muhakkak talebi kısmak gerekiyor.

Para ABD’ye dönecek

ABD, COVID 19 sırasında hane halkına ciddi desteklerde bulundu ve bunların bir kısmı tüketime gitti. Bu tarafı baskı altına almak ancak faiz artışıyla olabilecek bir gelişme. ABD, 1994 tarihinden itibaren ilk kez 75 baz puan faiz arttırdı ve 100 baz puan artırılır diye bekleyenler de vardı. Risksiz getirilerin artıyor olması Amerikan yatırımına doğru dönmesi için bir sinyal. Eğer diğer ülkeler bypass edebilecek faiz artışına giderlerse para oraya gider ancak riski yüksek bir yatırımın geri dönüşü yüzde 4 ise daha az risk alıp daha yakın seviyede bir getiriyi tercih eder.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.