DA-HA-ÇOK-BORÇ-LAN-DIK
DA-HA-ÇOK-BORÇ-LAN-DIK
KOCAELİ HABERİ
Merkez Bankası'nın, seçimlerin hemen ardından politika faizinde yaptığı artışlar kredi kartı ve KMH hesaplarında da faiz oranının artışına sebep oldu. Ancak artan faizlere rağmen tüketici frene basmadı. BDDK'nın 9 aylık verilerine göre toplam bireysel kredi kartı borcu yüzde 180,2, KMH borcu ise yüzde 177,6 arttı. Türkiye'nin yüzde 83'ünün bireysel kredi kartı borcu 2.5 katına çıktı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da borç artışı zirveye ulaştı.
Hayat pahalılığı vatandaşın gelirini eritince borçlanma da peşi sıra geldi. Tüketime dayalı bireysel borçlulukta sürekli artışlarsa devam etti.
Ekonomim.com'un haberine göre, Merkez Bankası’nın haziran ayından itibaren politika faizinde yaptığı artışlar kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında faiz oranlarının yüzde 1,36 ve yüzde 1,66'dan yüzde 3,66 ve yüzde 4,72'ye çıkmasına neden oldu. Ancak faiz oranlarının oldukça yüksek artışına rağmen tüketicilerin bireysel kredi kartı ve kredili mevduat hesapları hız kesmeden büyümesini sürdürdü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 9 aylık Fintürk verilerine göre toplam bireysel kredi kartı borcu yüzde 180,2, KMH borcu ise yüzde 177,6 arttı. KMH borcu en fazla artan il Hakkari, bireysel kredi kartı borcu en çok yükselen il de Diyarbakır oldu.
BORCU EN ÇOK ARTAN İLLER
BDDK illere göre bireysel kredi kartı ve kredili mevduat hesabı verileri tüketicinin frene basamadığını ortaya koyuyor. Özellikle bazı illerde dikkat çekici şekilde sert yükselişler görüldü. Geçen yılın ilk 9 ayında tüm illerde toplam kredi kartı borcu 348 milyar 206 milyon 18 bin lira iken bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 180,24 artışla 975 milyar 806 milyon 521 liraya yükseldi. Diyarbakır'da bireysel kredi kartı borcu ilk dokuz ayda 243,12 artarken, Şanlıurfa'da yüzde 238,4, Hakkari'de yüzde 230,22, Kilis'te yüzde 227,9, Gaziantep'te yüzde 217,3, Siirt'te yüzde 212,2, Mardin'de yüzde 208,7'lik artışlar yaşandı. Bu illerde geçen yıla göre 3 kattan fazla artışlar görüldü. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri bireysel kredi kartı borcu en fazla katlanan iller listesinde ilk 17 sıranın da sahibi durumunda.
KREDİ KARTI BORCU EN AZ ARTAN İLLER
Bireysel kredi kartı borcunu iki katından fazla artırmayan il ise yok. Bireysel kredi kartı borcu en az artan iller büyük deprem felaketini en derinden yaşayan iller olarak sıralanıyor. Hatay'da ilk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre bireysel kredi kartı borcu yüzde 149,15, Malatya'da yüzde 158,8, Kahramanmaraş'ta yüzde 162,2 arttı. Deprem felaketinden etkilenen Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır ise bireysel kredi kartı borcu artışında zirvede yer aldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.