Çin’in yapay güneşi sınırları zorladı

Bilim-Teknoloji 05.01.2022 - 06:31, Güncelleme: 05.01.2022 - 06:31
 

Çin’in yapay güneşi sınırları zorladı

kocaelihaberi
Çin’in yapay güneşi, gerçek güneşin sıcaklığının 5 katına ulaştı Çin'in geliştirdiği ve ‘yapay güneş’ olarak bilinen nükleer füzyon reaktörü, 17 dakika boyunca 70 milyon derecede kalarak güneşten 5 kat fazla sıcaklığa ulaştı. Çin'in 'yapay güneş' olarak adlandırılan nükleer füzyon reaktörü, 17 dakika boyunca güneşin 5 katı sıcaklığa ulaşarak rekor kırdı. Devletin resmi haber ajansı Xinhua, 'yapay güneş' olarak bilinen Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın (EAST) deneyler sırasında 70 milyon santigrat dereceye ulaştığını bildirdi. Yapay güneşin, 160 milyon derecede ise 20 saniye kaldığı belirtildi. EAST, Çin'de faaliyet gösteren üç büyük 'tokamak'tan biri. Deneyler, Çin'in Anhui eyaletinin başkenti Hefei'de yapılıyor. EAST projesi, güneş ve diğer yıldızlarda meydana gelen reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlayabilecek bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor. Çinli bilim insanları, makinenin, güneşte doğal olarak meydana gelen reaksiyonları taklit ederek insanlığı "sınırsız Temiz Enerji" yaratmaya bir adım daha yaklaştıracak olan nükleer füzyonun gücünden yararlanmasına yardımcı olacağını umuyor. Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan Gong Xianzu, çalışmanın başarısına ilişkin, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılması ve başarısına yönelik sağlam bilimsel bir temel oluşturuyor" dedi. Proje Çin'e bugüne kadar 943 milyar dolara mal olurken, deneyin Haziran 2022’ye kadar sürdürülmesi bekleniyor. Buna benzer çalışmalar ABD, Fransa, Güney Kore ve Rusya gibi ülkelerde de yürütülüyor.
kocaelihaberi

Çin’in yapay güneşi, gerçek güneşin sıcaklığının 5 katına ulaştı

Çin'in geliştirdiği ve ‘yapay güneş’ olarak bilinen nükleer füzyon reaktörü, 17 dakika boyunca 70 milyon derecede kalarak güneşten 5 kat fazla sıcaklığa ulaştı. Çin'in 'yapay güneş' olarak adlandırılan nükleer füzyon reaktörü, 17 dakika boyunca güneşin 5 katı sıcaklığa ulaşarak rekor kırdı.

Devletin resmi haber ajansı Xinhua, 'yapay güneş' olarak bilinen Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın (EAST) deneyler sırasında 70 milyon santigrat dereceye ulaştığını bildirdi. Yapay güneşin, 160 milyon derecede ise 20 saniye kaldığı belirtildi.

EAST, Çin'de faaliyet gösteren üç büyük 'tokamak'tan biri. Deneyler, Çin'in Anhui eyaletinin başkenti Hefei'de yapılıyor. EAST projesi, güneş ve diğer yıldızlarda meydana gelen reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlayabilecek bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor.

Çinli bilim insanları, makinenin, güneşte doğal olarak meydana gelen reaksiyonları taklit ederek insanlığı "sınırsız Temiz Enerji" yaratmaya bir adım daha yaklaştıracak olan nükleer füzyonun gücünden yararlanmasına yardımcı olacağını umuyor.

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan Gong Xianzu, çalışmanın başarısına ilişkin, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılması ve başarısına yönelik sağlam bilimsel bir temel oluşturuyor" dedi.

Proje Çin'e bugüne kadar 943 milyar dolara mal olurken, deneyin Haziran 2022’ye kadar sürdürülmesi bekleniyor.

Buna benzer çalışmalar ABD, Fransa, Güney Kore ve Rusya gibi ülkelerde de yürütülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.