Asgari ücrette formül aranıyor.. GTO: İŞVERENE VERGİ YÜKÜ OLUŞTURMASIN

Ekonomi 26.11.2021 - 07:20, Güncelleme: 26.11.2021 - 07:20
 

Asgari ücrette formül aranıyor.. GTO: İŞVERENE VERGİ YÜKÜ OLUŞTURMASIN

kocaelihabri
Asgari ücrette enflasyon üstü artışa formül aranıyor.. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık'ta toplanıyor. İşçi kesimi refah seviyesinin artmasını beklerken, işveren kesimi asgari ücretteki vergi yükünün azaltılmasını istiyor. Hükümet kanadı ise her iki talebi de haklı buluyor. Asgari ücret görüşmeleri başlamadan tartışmaları başladı. İşçi, işveren ve hükümet kanadının ortak görüşü enfl asyonun üzerinde bir asgari ücret zammı yapılması. Hükümet kanadından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışanları enfl asyona ezdirmeyeceklerini, işverene gelen ilave yükün azaltılması için bir model üzerinde çalışıldığını açıklarken, işçi kesimi; refah düzeyinin artmasını, bir kişilik çalışanın değil, 4 kişilik bir ailenin esas alınarak ücretlerin belirlenmesini ve vergi dilimlerinin yapısının değiştirilerek asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istiyor. İşveren kesimi ise; çalışanların enfl asyona karşı korunması taleplerini olumlu bulduklarını, bununla birlikte önceki yıllarda uygulanan, asgari ücretin bir kısmının kamu kaynaklarından karşılandığı işveren desteğinin de “hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini” vurguluyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Asgari ücrete enfl asyon oranında yapılacak zammı işverenin karşılamasını, enfl asyonun üzerindeki kısmın ise asgari ücret üzerindeki vergi yükleri azaltılarak devlet tarafından karşılanmasını makul bir çözüm olarak görüyoruz” açıklamasında bulunmuştu. İZTO Başkanı Mahmut Özgener de, asgari ücrettin vergiden muaf olması gerektiğini belirtmişti. DİSK’ten 5 bin 200 lira asgari ücret talebi ● DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yoksulluk sınırı, gıda fiyatları artışı ve ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılı asgari ücretinin net 5 bin 200 lira olması gerektiğini söylemişti. Çerkezoğlu şu açıklamayı yapmıştı: “Gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı, gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret net 5 bin 200 lira olmalıdır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 lirayı aştığı, aralık ayında bunun daha da artacağını öngörerek, bir hanede iki kişi çalıştığında en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmeli. Bu nedenle 2022 yılı asgari ücreti en az net 5 bin 200 lira olmalıdır. En düşük emekli aylığı, asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir” GTO: İŞVERENE VERGİ YÜKÜ OLUŞTURMASIN Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, işverenler olarak işletmeleri ayakta tutabilmek ve istihdama devam edebilmek için, işçilerin de yaşam standartlarını insani şekilde devam ettirebilmesi için öngörülebilirlik istediklerini söyledi. Yıldırım: “O nedenle işvereni ve işçiyi koruyan, enfl asyon ile erimeyen, işverene vergi yükü oluşturmayan, asgari ücret desteğine sahip bir ‘Asgari Ücret Sistemi ve Tutarı’ belirlenmeli“ açıklamasını yaptı. dunya.com
kocaelihabri

Asgari ücrette enflasyon üstü artışa formül aranıyor..

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık'ta toplanıyor. İşçi kesimi refah seviyesinin artmasını beklerken, işveren kesimi asgari ücretteki vergi yükünün azaltılmasını istiyor. Hükümet kanadı ise her iki talebi de haklı buluyor.

Asgari ücret görüşmeleri başlamadan tartışmaları başladı. İşçi, işveren ve hükümet kanadının ortak görüşü enfl asyonun üzerinde bir asgari ücret zammı yapılması. Hükümet kanadından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışanları enfl asyona ezdirmeyeceklerini, işverene gelen ilave yükün azaltılması için bir model üzerinde çalışıldığını açıklarken, işçi kesimi; refah düzeyinin artmasını, bir kişilik çalışanın değil, 4 kişilik bir ailenin esas alınarak ücretlerin belirlenmesini ve vergi dilimlerinin yapısının değiştirilerek asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istiyor.

İşveren kesimi ise; çalışanların enfl asyona karşı korunması taleplerini olumlu bulduklarını, bununla birlikte önceki yıllarda uygulanan, asgari ücretin bir kısmının kamu kaynaklarından karşılandığı işveren desteğinin de “hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini” vurguluyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Asgari ücrete enfl asyon oranında yapılacak zammı işverenin karşılamasını, enfl asyonun üzerindeki kısmın ise asgari ücret üzerindeki vergi yükleri azaltılarak devlet tarafından karşılanmasını makul bir çözüm olarak görüyoruz” açıklamasında bulunmuştu. İZTO Başkanı Mahmut Özgener de, asgari ücrettin vergiden muaf olması gerektiğini belirtmişti.

DİSK’ten 5 bin 200 lira asgari ücret talebi

● DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yoksulluk sınırı, gıda fiyatları artışı ve ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılı asgari ücretinin net 5 bin 200 lira olması gerektiğini söylemişti. Çerkezoğlu şu açıklamayı yapmıştı: “Gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı, gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret net 5 bin 200 lira olmalıdır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 lirayı aştığı, aralık ayında bunun daha da artacağını öngörerek, bir hanede iki kişi çalıştığında en azından bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmeli. Bu nedenle 2022 yılı asgari ücreti en az net 5 bin 200 lira olmalıdır. En düşük emekli aylığı, asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir”

GTO: İŞVERENE VERGİ YÜKÜ OLUŞTURMASIN

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, işverenler olarak işletmeleri ayakta tutabilmek ve istihdama devam edebilmek için, işçilerin de yaşam standartlarını insani şekilde devam ettirebilmesi için öngörülebilirlik istediklerini söyledi. Yıldırım: “O nedenle işvereni ve işçiyi koruyan, enfl asyon ile erimeyen, işverene vergi yükü oluşturmayan, asgari ücret desteğine sahip bir ‘Asgari Ücret Sistemi ve Tutarı’ belirlenmeli“ açıklamasını yaptı.

dunya.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.