TARİHİ GEBZE ÇARŞI HAMAMI GÜZİDE KAFE Mİ OLACAK?

Gebze Belediyesi tarafına tahsisi edilen Gebze Tarihi Çarşı hamamı, Ocak 2023’den beri kapısına kilit vurulmuş bir şekilde akıbetini bekliyor..

Gebze Belediye Meclisinin Ağustos 2022 oturumunda, Gebze’nin tarihi Çarşı hamamının Vakıf tarafından Gebze Belediyesine 29 yıllığına tahsis edilmesi onaylanmıştı..

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Çarşı hamamının Gebze Belediyesi tarafından sil baştan restore edileceğini ve restorasyonu bitene kadar kira çalışmayacağını açıkladıktan sonra “Restorasyondan sonra cüzi bir miktarla kiralaması yapılacak. Ne olarak devam edeceğine hep birlikte karar vereceğiz. Önce restorasyon yapacağız” ifadelerini kullanmıştı..

Çarşı esnafı ve Gebzeliler, Çarşıya tarihi bir görsellik katan bu değerli yapının ne olacağı konusunda hiçbir bilgilerinin olmadığını dile getirirken, kimileri buranın müze yapılacağını, kimileri ise belediye kafesi olacağını duyduklarını ifade ettiler..

Umarız Başkan Büyükgöz, müptelası olduğu Güzide Kafe-Restaurnatlar zincirine, bu 500 yıllık tarihi yapıyı da eklemez..

İşte Gebze Belediyesinin resmi web sayfasında da yer alan “Çoban Mustafa Paşa Hamamı” bilgisi;

Çoban Mustafa Paşa tarafından 1523 yılında inşa ettirilen hamam, halk arasında Çarşı Hamamı ve Çifte Hamam olarak da adlandırılmaktadır. Hamamın iki kubbesi, yanında ise geniş bir sarnıcı bulunmaktadır. Yapıda muntazam kalker taşları kullanılmıştır. Pencerelerinin kemer ayaklarına kadar üçer sıra tuğla ve bir hatıl geçirilmiş olup, bütün pencerelerinin kemerleri tuğladan örülmüştür. Gebze'nin bu en büyük hamamında, kadınlar ve erkekler tarafı olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Halen kullanılan hamam zaman zaman onarım görmüştür.