Kroman Çelik Geri Kazanım ve Depolama Tesisi için gözler iki Başkan'da

Gebze’de Kirazpınar Mahallesi’nde uzun yıllardan beri  taş çıkarma faaliyetlerini sürdüren taşocaklarının kapatılması için Kocaeli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu tarafından 10 Aralık 2013 tarihinde alınan karar gereğince, 2015 yılına kadar kapatılması kararlaştırılmıştı. Taşocaklarının kapatılmasının hemen akabinde bölgede oluşan çukurlar tekradran hafriyat vs ile doldurularak düzleştirilecekti.. 

Lakin sonrasında devreye giren bilemediğimiz faktörler nedeni ile bu karar uygulanmadı ve taşocaklarının faaliyetlerine devamı için ruhsat süreleri uzatıldı..

Gebze Kirazpınar mahallesinde TOKİ ve Emlak Konutlarının inşası ve konutların dolması ile birlikte burada yaşayan vatandaşlar, taşocaklarından faaliyetlerinden kaynaklanan dinamit patlamalarının gürültüsü ve patlama sonrası oluşan tozlardan ve de hava kirliliklerinden şikâyetçi olmaya başladılar..

Taş ocaklarında, 99 bin metrekarelik alanı kiralayarak işletmekte olan Kroman Çelik A.Ş. şimdi bu alana kurmak istediği “Tehlikesiz Atık (Cüruf) Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisi” için geçtiğimiz aylarda Tavşanlı mahallesindeki bir düğün salonunda ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlemişti.

Toplantıya katılan CHP Milletvekilleri Nail Çiler ile Harun Özgür Yıldızlı’da, orada böyle bir tesisin kurulmasına karşı oldukları yönünde fikirlerini beyan etmişlerdi..

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, öncesinde Kroman Çelik’in bu alana kurmak istediği Tehlikesiz Atık (Cüruf) Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisine karşı olmamasına rağmen 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Kirazpınar ve Tavşanlı mahallesinde oy kaybına uğramamak endişesi ile olsa gerek ki, bu projeden desteğini çekmişti..

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın ise “Cürufların depolanması sonrasındaki geri dönüşüm işlemi ile tekrardan üretilecek olan demirlerin, ülke ekonomisine katkı sunacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın da bu türden geri dönüşüm kazanımlarına önem verdiği” fikrinin cazibesinden de yola çıkarak baştan beri bu projeye olumlu baktığı konuşuluyor..

Kroman Çelik’in Gebze Taşocakları mevkine kurmak istediği “Tehlikesiz Atık (Cüruf) Geri Kazanım ve Düzenli Depolama Tesisi” projesi halen tartışmalı gündemi ile güncelliğini korumaya devam ederken, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün bu proje ile ilgili olarak bu aşamadan sonra izleyecekleri yol ve koyacakları tavır da çok merak ediliyor..

Ve tabi ki şimdi bu aşamada gözler, bölgede yetki sahibi olan aynı parti mensubu bu iki belediye başkanında..