Doğan Demir işçilerin fazla mesai ücretlerinin peşine düştü

Gelecek Partisi İstanbul milletvekili Doğan Demir, Tasarruf Tedbirleri kapsamında işçilerin fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi hakkında Meslise soru önergesi verdi..

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat IŞIKHAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince saygıyla talep ederim. 22.08.2024

Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar ve kamu kurumlarındaki tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek, birçok işçinin hafta içi ve hafta sonu fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi ya da kesilmesi yönünde kararlar alınmaktadır. Ancak fazla mesai, özellikle hafta sonu mesaileri; işçilerin karşılığında hak ettiği, emeklerinin karşılığı olan ücretin kesilmesiyle sonuçlandığında, bu durum işçiler açısından büyük bir mağduriyete haksızlığa ve hak kaybına yol açmaktadır. Tasarruf tedbirleri kapsamında bu uygulamanın yaygınlaşması, özellikle dar gelirli ve uzun saatler çalışan işçilerin ekonomik zorluklarını artırmakta ve çalışma hayatında adaletsizlik yaratmaktadır. İçinde bulunduğumuz ağır ekonomik koşulların bedeli dar gelirli ailelere ve işçilerimize ödetilmemelidir.

Bu bağlamda;
1. Tasarruf tedbirleri kapsamında hafta sonları da dahil olmak üzere fazla mesai ücretlerinin kesilmesi yönünde alınan kararlar hangi yasal dayanaklara dayanmaktadır? 
2. Hafta sonu ve hafta içi fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi veya kesilmesi kararı kaç işçiyi etkilemiştir? Fazla mesaiye rağmen bu ücretlerini alamayan işçiler için bir telafi mekanizması oluşturulması düşünülmekte midir?
3. Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, işçilerin gelir düzeyini olumsuz etkileyerek yaşam standartlarında düşüşe neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi amacıyla Bakanlığınızın aldığı ya da almayı planladığı önlemler nelerdir?
4. Fazla mesai ücretlerini alamayan işçilerin yasal haklarını arayabilmeleri için nasıl bir süreç izlenmektedir? Bakanlığınız, bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için herhangi bir denetim veya inceleme başlatmış mıdır?
5. Kamu kurumlarındaki tasarruf tedbirleri kapsamında fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi uygulamasının çalışma verimliliği ve işçi motivasyonu üzerindeki etkileri araştırılmış mıdır?
6. Fazla mesai ücretlerinin kesilmesi uygulaması ile birlikte çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için alınması gereken diğer tedbirler nelerdir? Bu konuda bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
7. Tasarruf tedbirleri kapsamında uygulanan bu politikaların, işçi hakları ve iş gücü piyasası üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek amacıyla Bakanlığınızca öngörülen alternatif çözümler nelerdir?