EYVAH! ÇÖP TESİSİ KANDIRA'DAN GEBZE BÖLGESİNE Mİ KAYDIRILACAK?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’ya kurulması planlanan çöp atık ve bertaraf tesisi, Kocaeli kamuoyunun özellikle İzmit yakasında tartışmalara ve tepkilere sebep oluyor. Kocaeli’nin İzmit ve Kandıra yakasında oluşan bu tepkiler, Gebze Bölgesinde ise “Eyvah! bu tepkilerden sonra bunlar, Dilovası Çerkeşli’de kurulu İzaydaş Katı Atık Arıtma Tesisine rağmen şimdi yapılacak olan bu ikinci çöp tesisini de, Dilovası ya da Gebze’ye kaydıracaklar” şeklinde endişeler oluşmasına neden oldu..

Gebze Bölgesi genelinde bu konuda ki yaygın kanı ise “Ak Partili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eğer bu ikinci çöp tesisini de Gebze Bölgesine kaydırırlarsa, önümüzdeki genel ve yerel seçimlerinde, oy depoları Gebze Bölgesinde çok büyük oranda oy kaybederler” şeklinde..

Bizce de başta Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın ve Ak Parti Kocaeli kurmayları, "Gebze bölgesi, Kocaeli'nin arka çöplüğüdür" imajını yinelemekten kaçınmalıdırlar..

“KANDIRA BURADA TAHİR NEREDE?”
Kandıra’ya kurulacak olan tesisin dosyası tamamlanmasına ve projenin hayata geçirilmesi  için ÇED süreci başlamasına rağmen “Çöp Tesisine Hayır” diyenler, protesto eylemlerine devam ediyorlar..

Çöp tesisine karşı çıkan Kandıralılar dün çok sayıdaki traktör ile İzmit’e gelerek, İnterteks Fuar Alanı’da  basın açıklaması yaptılar..

Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Günen Günen yaptığı basın açıklamasında “Yeşili, geleceği olan bir Kandıra istiyoruz. Bu yüzden bu tesise karşıyız” ifadeleri yer aldı..

Eylem sırasında, “Kandıra burada dimdik ayakta, Kandıra bizimdir bizim kalacak, Kandıra burada Tahir nerede, Kandıra yeşildir yeşil kalacak” sloganları atıldı.

MEĞERSEM GEBZE VEYA DİLOVASI’NA KURULMASINI ÖNERMİŞLER
Kocaeli Akademik Odaları Birliği ( KAOB) tarafından ‘Kocaeli’nin Çöp Sorunu’ başlıklı basın açıklaması gerçekleştirilmişti. KAOB 30 Ocak 2020 tarihinde Büyükşehire sunmuş olduğu raporda Dilovası Çerkeşli’de kurulu İzaydaş Katı Atık Arıtma Tesisine rağmen şimdi yapılacak olan bu ikinci çöp tesisinin de Dilocası ya da Gebze’ye kurulmasını önermiş.. 

İşte 25 Temmuz 2024 tarihinde Çağdaş Kocaeli gazetesinde çıkan o haber;
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin uzun bir süredir hazırlığını yaptığı ve kent kamuoyunda ‘projenin yeri’ üzerinden tartışmalara sebep olan atık ve bertaraf tesisi Kandıra’ya kuruluyor. ‘Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ olarak dosyası hazırlanan projenin, ÇED süreci de başlamış durumda. Kandıra’nın Akçakese Mahallesi’ne yapılacak projenin maliyeti 916 milyon 64 bin 756 TL olarak belirlendi. Toplamda 570 bin 909 metrekare alana kurulacak tesisle ilgili ise bölge halkı, doğa dernekleri ve akademik çevrelerce çekinceler dile getiriliyor.

“İKİ ALTERNATİF ALAN BELİRLEDİK”
Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Akademik Odaları Birliği ( KAOB) tarafından ‘ Kocaeli’nin Çöp Sorunu’ başlıklı basın açıklaması gerçekleştirilmişti. Tesis ile ilgili önerilerini belediyeye ilettiklerini belirten TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, “30 Ocak 2020 tarihinde çıkardığımız rapor sonucunda çöp bertaraf tesisi yapımı için bir adet Gebze, bir adet Dilovası’nda olmak üzere çöp depolaması yapılabilecek iki alternatif alan belirlenmiş ve belediyeye bildirilmiştir.”

 ‘ÖNERİLER DİKKATE ALINMADI’
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yeni depolama alanı olarak KAOB önerilerini dikkate almayarak, KAOB tarafından olur verilmeyen Akçakase bölgesini depolama ve tesis alanı olarak belirlemiştir. Çöp depolama sahası yapılmak istenen alan ile ilgili KAOB olarak önceliklendirdiğimiz çevresel faktörler, teknik ve ekonomik faktörler, kamuoyunun kabulü ve sosyal kabul edilebilirlik kriterleri kapsamında herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.