Son anket siyaset gündemini fena karıştıracak!

İdeaPolitik'in son anketinden dikkat çeken sonuçlar geldi. Yerel seçimlerde Türkiye'de birinci parti konumuna yerleşen CHP, anketlerde de birinci sırada. "Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?" diye sorulan vatandaşların cevabı ne oldu?

İşte haberin detayları.

İdeaPolitik Siyasi Araştırma ve Düşünce Enstitüsü (İdeaPolitik Enstitü) tarafından 23-26 Haziran 2024 tarihlerinde 26 ilde bin 824 katılımcıyla yapılan çalışmaya göre, "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 25,5'i kararsız oldukları yanıtını verdi.

CHP BİRİNCİ SIRADA
Kararsızlar, fikir belirtmeyenler ve oy kullanmayacağını söyleyenlerin oyları aritmetik dağıtıldığında ise CHP yüzde 35,2'lik, AKP ise yüzde 34,3'lik oy oranına ulaşıyor. Üçüncü sırada yüzde 12,4 ile DEM Parti, dördüncü sırada yüzde 5,6 ile MHP, beşinci sırada yüzde 4,2 ile Yeniden Refah Partisi yer alıyor. İYİ Parti ve Zafer Partisi ise sırasıyla yüzde 3,6 ve yüzde 3'lük oy oranına ulaşıyor.

HALKIN EN BÜYÜK SORUNU EKONOMİ
Genel yaşam memnuniyeti anketinde ise katılımcıların Türkiye'de en çok ekonomik zorluklardan şikayetçi olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 66,7'si Türkiye'nin en büyük problemi olarak ekonomiyi gösterdi.

Katılımcılara yöneltilen "Geçinebiliyor musunuz?" sorusuna, ankete katılanların sadece yüzde 30,9'u evet cevabını verirken, hayatından memnun olduğunu söyleyenlerin toplam oranı yüzde 30'da kaldı. Böylece "geçinemediğini" belirtenler yüzde 69,01 olarak kaydedildi. Yüzde 75'i 'gençlerin umutlu olmadığını' söyledi

Katılımcıların yaklaşık yüzde 75'i ise çocukların ve gençlerin gelecekten umutlu olduğunu düşünmediklerini belirtti.

YÜZDE 25 KARARSIZ
Seçmenlerin yüzde 25'i kararsız olduğunu, yüzde 21.6'sı CHP'ye, yüzde 21'i AKP'ye, yüzde 7.6'sı DEM Parti'ye oy vereceğini söyledi.