BAŞKAN BÜYÜKGÖZ'E HER ŞEYİ SORDUK; Nasıl Bir Sessiz Devrim ve Gebze'yi nasıl sağlama almış?..

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, 2019-2023 Hizmet ve Yatırım Dönemini anlatmak için 28 Eylül 2023 tarihinde  Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Hizmetlere ilişkin sunum yapan Başkan Büyükgöz, “Polemiğe, gösterişe, israfa pirim vermemişiz. PR yapmamış çok iş yapmışız. Gebze’yi sağlam almışız ve sessiz devrim yapmışız” demişti..

Zinnur Büyükgöz, Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde düzenlediği 4,5 yıllık hizmet sunum toplantısında hem basın mensuplarının hem de katılan çok sayıda Gebzeli vatandaşın huzurunda "Biz Gebze'de sessiz devrim yaptık, biz Gebze'yi sağlama aldık" dediğinde, salondakilerden bir tanesi bile "Gebze’yi nasıl sağlama aldınız sayın başkan" diye sormadı ve de aynı günde "Büyükgöz Gebze'yi sağlama aldı" manşetleri atıldı.

Biz o toplantıya katılmadık ve sayfalarımızdan "Nasıl sağlama aldınız, Gebzeliler 4 yılda 4 Güzide restauranttan başka bir şey göremedi" diye sorduk.

Belediye Başkan yardımcısı Dursun Ali Arslan, Basın Müdürü Mecit Keskinoğlu ile birlikte bizi ziyaret ederek "Başkanımız size yaptığı hizmetleri bizzat göstermek ister, gelir misiniz" şeklinde bir davette bulundu. Bir gazeteci olarak iddialı bir soru sorduktan sonra karşınızdaki muhatap kişinin "gelin o iddianıza somut verilerle cevap vereyim" şeklindeki cevap hakkına "hayır gelemem" diyemezsiniz. Derseniz, soruyu art niyetli ve başka amaçlarla sormuş olduğunuzu kabul etmiş olursunuz.

Biz de "tabi geliriz" dedik. Başkanın bu teklifini ve davete icabet edeceğimizi de yine aynı gün haber olarak yayınladık.

Buluşma tarihinin tespiti sonrasında dün sabah saat 09.30’da Başkan Büyükgöz ile Gebze eski adliye binasının Gebze Belediyesine devri sonrasında, Belediye tarafından 10 katlı ve çok amaçlı bir eğitim kompleksine dönüştürülen GÜZİDE GENÇLİK MERKEZİ’nde buluştuk.

Merkezin giriş kapısından içeri girdiğimde, Gebze Adiyesi geçmişimiz gözümün önüne geldi ve duygulanarak bizi kapıda karşılayan Büyükgöz’e “Haberlerimden dolayı çok kez yargılandığım, çoğusundan beraat ettiğim ve bir seferinde de hapis cezası aldığım adliye binasının, bir gün böylesine bir eğitim kurumuna dönüşeceğini tahayyül bile edemezdim” dedim..

10 kattan ve 7700 metre karelik bir kapalı alandan oluşan ve her katında gençlere yönelik edebiyat, müzik, resim, spor, bigisayar, robotik kodlama, dergi tasarım v.s derslerinin verileceği ünitelerin yanı sıra kütüphane, oyun salonu, spor ve fitnes salonunun da yer aldığı ve de psikolog ve diyetisyen uzmanlarının dahi unutulmadığı bir eğitim merkezi. Konularında uzman 92 personelin istihdam edileceği GÜZİDE GENÇLİK Merkezi için Başkan Büyükgöz’e teşekkürlerimi ilettikten sonra “Gebzeli gençler ve öğrenciler için güzel bir hizmet, umarım kullanıcılar tarafından amacı dışına çıkartılmaz” dedim.

Başkan Büyükgöz’de milyonlarca liraya malolan bu gençlik eğitim merkezinin, Kocaeli’de tek olduğunu ve Türkiye’ye örnek olması amacıyla güvenliğinden eğitimine kadar her konuda hassas olduklarını ve amaç dışı kullanmaya niyetlenenlere karşı da titizlikle korunacağına garanti verdi.

İkinci Hizmeti olan İLYASBEY SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ’ne doğru makam aracı il giderken, yıllardan beri haber yaptığım konularda sormam gereken soruları tek tek sıralamaya başladım;

-Gebze Çarşı hamamı yanındaki tarhi Bizans sarnıcının ortaya çıkartılması çalışmaları neden 7 yıl sürdü ve çarının en güzel noktası paslı tenekelere çevrili bir alan olarak kaldı. Dahası ne zaman bitecek?
-Bizden kaynaklı bir gecikme değildi. Anıtlar Kurulu bu tür çalışmalar konusunda çok hassas davranıyor ve karar verme süreçleri hep biraz zaman alıyor. Yıl sonuna kadar o çalışmanın tamamı biter.

-Gebze Tarihi Çarşı Hamanı Belediye olarak siz devraldınız. Ne yapmayı düşünüyorsunuz orada, hamam olarak mı hizmete devam edecek yoksa oraya da bir Güzide Kafe Restaurant mı planlıyorsunuz?
-Öncelikle bir restorasyon süreci var. Restoresi tamamlandıktan sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz. Ne olması gerektiği konusunda şimdiden fikirler ve öneriler alıyoruz.

-Çoban Mustafa Paşa cami ve külliyesi, Çarşı Çeşmesi ve Tarihi Kervansaray ile birlikte Çarşı Hamamı, Gebze’nin merkezinde tarihi bir doku oluşturuyor. Bozmamak gerekir o dokuyu diye düşünüyorum ben. Siz bu konuda Gebzelilere açık bir referandum yapabilirsiniz.
-Düşünüyoruz, gerekirse referandumu bile düşünürüz. Sonuçta Çarşı Hamamı binasının nasıl kullanılacağına Gebzeliler karar verecek.

-Gebze’nin tarihi Kervansarayı ne zaman ortaya çıkarılacak. Benim bildiğim en az kırk yıllık tartışmalı, davalı bir süreç. Eskiçarşıda birkaç tane dükkan yıkıldı, süreç öylesine tıkanmış durumda?
-Çarşıdaki iş yeri sahipleri ile mahkemede yargısı devam edenler var. Geçenlerde Vakıflar ve Anıtlar Kurulu yetkililerini Gebze’ye davet ettim ve Kervansaray dahil olmak üzere Gebze’de ki tüm tarihi noktaları gözden geçirdik. Olumlu bir toplantı oldu. Yakında sonuçlarını almaya başlayacağız inşallah. Dünyaca ünlü Kartacalı komutan Hannibal’ın Gebze’de TÜBİTAK arazisi içindeki mezarını dahi herkesin gösterimine açmayı planladık. Düşünebiliyor musunuz Dünyanın her tarafından insanlar, Hannibal’ın anıt mezarını görmek için Gebze’ye gelecek. Çok iyi bir tanıtım olacak Gebze adına.

-Çoban Mustafa Paşa caminin hemen yanında daha önce özel bir hastanenin otoparkı olarak kullanılan alanı, Belediye olarak satın aldınız. Ne yapacaksınız o alana?
-Çoban Mustafa Paşa caminin, hem bu söylediğiniz arsa kısmında hem de Kent meydanına bakan kısmının yeraltına, modern tuvaletler ve otoparklar yaptıracağız. Ayrıca Külliye içinde yer alan su deposu, jeneratör odası, müştemilat v.s türünden yapıları da burada yeraltına taşıyacağız. Bahsettiğiniz arsanın üst kısmı ise tamamen düz bir meydan olacak ve içinde oturma gurupları yer alacak.

-Gebze Center’in hemen yanıbaşında yer alan oto tamircilerin olduğu küçük sanayi alanı yakışıyor mu Gebze’ye?
-Tabi ki yakışmıyor. TOKİ’nin Pelitli köyündeki 236 dönümlük yerini satın aldık. Yine şahıslara ait 170 dönümlük bir yer daha satın aldık. 406 dönümlük alanda onlara yeni bir sanayi sitesi oluşturacağız ve Gebze’de ki tüm küçük sanayi esnaflarını oraya taşıyacağız. Gebze Center yanındaki o alan içinde kentsel dönüşüm planı uygulayacağız.

-Gebze Metrosunun, Gebze merkezdeki inşaat çalışmalarından ne zaman kurtulacak Gebzeliler?
-Bir yıl sonrasında Gebzeliler o alandaki Cumhuriyet meydanına kavuşurlar. Lakin o alan Cumhuriyet ve diğer bayram kutlamaları için yeterli gelmiyor. Gebze Belediyesinin önündeki otopark kısmı ve eski şimdi İSU hizmet binası olarak kullanılan eski Sümeyye hatun hastanesinin yıktırılması ile oluşturulacak o büyük alanın altına çok katlı otopark inşa edip, üstünü de yeni bir Cumhuriyet Meydanı olarak planlıyoruz.

-Eskihisar Kalesi etrafını düzenleme çalışmaları neden bu kadar uzadı. Müteahhidin bitim tarihi çoktan geçti bile?
-Bu tür tarihi yapılar üzerine yapılan çalışmalarda Anıtlar kurulundan bir yetkili de sürekli takip halinde oluyor. Çalışmamızın kale kapısı girişinde yer alan bir duvar kalıntısı ile bizim projemizde çakışma olunca, o kaydırma için yeniden görüşüp onaylatmak epey bir zaman aldı. Şimdi gidip göreceğiz, yakın bir zamanda orası da tamamlanmış olacak. (Gittik ve gördük, adeta çok güzel bir botanik bahçesine dönmüş)

NEDEN SESSİZ DEVRİM VE GEBZE’Yİ NASIL SAĞLAMA ALDINIZ ?

-Öncesinde “Gebze’de sessiz devrim yaptık” demiştiniz ve akabinde 4.5 yıllık Hizmet sunum toplantınızda “Gebze’yi sağlama aldık” dediniz. Bu İki söyleminizde Gebze’de çok tartışıldı. Sessiz devrimden kastınız neydi ve Gebze’yi nasıl sağlam aldınız?
-Cengiz bey Devlet ve Belediye yatırım ve hizmetleri açısından bir kentte karşılaşılabilecek en büyük ve en önemli engel tapu ve yer sorunudur. Tapulu yeriniz olmazsa ne okul yaptırabilirsiniz ne de hastane. Biz Gebze’nin geçmişten 50 yıllık tapu soruna el attık ve gelecekteki 100 yılın tapulu yer ihtiyacını karşıladık. Sorunlu durumda olan 35 bine yakın tapuyu düzenleyerek, yapılaşmaya müsait hale getirdik. Plansız alanların 5000’lik, 1000’lik planlarını yaptık, tapu tahsis belgesi ya da yapı kayıt belgesi olan vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarını çözdük. Gebze’nin genelinde yapılan yeni planlamalar sonrasında 36 okul yeri oluşturarak tapusunu Milli Eğitim Bakanlığına, 24 Cami yeri oluşturup tapusunu Müftülüğe ve 8 yeni sağlık ocağı arsası oluşturup onun tapusunu da Sağlık Bakanlığına teslim ettik. Şimdi bir kentin 50 yıllık tapu sorunlarını çözdükten sonra önümüzdeki 100 yılında park, okul, cami ve sağlık ocağı yerini hazır hale getirmek, o kentin bugününü ve geleceğini sağlama almak değil midir? Vatandaşın gözle göremediği bu sessiz çalışmalar “sessiz devrim” değil midir?

-Bu tapulama ve köylerdeki imar planlama çalışmaları sizden önceki Belediye Başkanı Adnan Köşker tarafından yapılmamış mıydı?
-Başlatılmıştı ama tamamlanmamıştı. Biz bunları tamamlamak için aylarca Ankara’ya gidip geldik bazı haftalar içinde iki kez gidip geldiğimiz bile oldu.

DEVRİMİNİZİ NİÇİN SESSİZ BIRAKTINIZ?

-Peki niçin sessiz bıraktınız tüm bu çalışmalarınızı, neden seslendirerek, kamuoyuna tanıtarak sesli devrim haline dönüştürmediniz?
-Darıca’da büyümüş olmamdan, Gebze’de okumuş olmamdan ve 2004-2009 yılında da Gebze Belediye Başkan yardımcılığı yapmış olmamdan dolayı bu kentin ne tür sorunlarla karşı karşıya bulunmuş olduğuna vakıftım. Başkan seçildiğim ilk günden beri bu kangrenleşmiş sorunların çözümüne odaklandım. O sorunların çözümü, tanıtım ve reklam kısmından daha önemliydi. Gösterişe, israfa pirim vermedik ve PR yapmak yerine çok iş yapmayı tercih ettik.

-Tanıtıma ve piara önem vermedik dediniz ama bugün yani 4,5 yıl sonra bana hizmetlerinizi anlatarak, Gebzelilere hizmet tanıtımınızı yapmak ihtiyacı ile karşı karşıya kaldınız?
-(Gülümsüyor) Demek ki o konuda eksik kalmışız. İkisini bir arada götürmek gerekiyormuş. Bir taraftan hizmet üretirken, diğer taraftan hizmetlerimizin tanıtımını anında yapmamız gerekiyormuş. Bu konuda da tecrübelenmiş olduk.

-Ak Parti genel Merkezinin hakkınızda yaptırmış olduğu Kamuoyu anketinde beğenililirlik oranınız düşük çıkmış?
-O haberin gerçeklik değeri tartışılır. Bana ulaşan rakamlara göre o kadar da çok düşük değil. Lakin burada gözden kaçırılmamAsı gereken husus, ankete cevap veren Kandıra ve Karamürselliler ile Gebzelilerin ekonomik durumu ve sosyal statüsü aynı değil. Oralarda çoğunluk ev sahibi, Gebzelilerin ise çoğu kiracı ve Gebze'de kiralar cep yakıyor. Oradakilerden evinin bahçesinde domates, soğan ve yeşil sebze yetiştirenler var, Gebzedekiler her şeye para verip satın alıyorlar. Dolayısı ile enflasyon ve hayat pahalılığından etkilenme Gebze’de daha çok ve bu insanlarımız kendilerine sorulan anket sorularına bu duygular içinde olumsuz tepki verebiliyorlar. Oysa ki normal koşullarda, Gebze’nin yerel hizmetlerinden memnuniyet oranı çok daha fazla oranda çıkar.

YAPILAN DİĞER HİZMETLER
Başkan Büyükgöz ile yapmış olduğumuz Gebze’de ki diğer hizmet noktaları turuna gelince; Makam otomobili ile gittiğimiz yollar hariç cep telefonumdaki yürüyüş kronometresine göre tam 8 km yol yürümüşüz o hizmetleri yerinde görmek için birlikte.  

Bana gezdirmiş olduğu hizmetlerin tamamı ile ilgili bilgi ve açıklamaların tümünü yazmaya kalksam ne sayfalara sığar, ne saatler yeter ne de siz okursunuz  Onun için o hizmetlerin bende bıraktıkları izlenimler üzerine toplu bir değerlendirme yapacağım.

Sultanorhan mahallesindeki İLYASBEY SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ çok güzel olmuş ve Sultan Orhan ile Hacı Hali mahallesindeki Aile Sağlık Merkezleri bu kompleks içinde hizmet vermeye başlamış. Mahalle halkı durumdan memnun, İlçe sağlık Müdürlüğünün diğer üniteleri de yavaş yavaş taşınmaya başlamış. İlçe Sağlık Müdürlüğünden boşalan alanın altına çok katlı otopark yapılacak ve üstü ise İlyasbey meydanı olacak.

TRAFİK EĞİTİM ALANI VE SPOR MERKEZİ
1536 Kişilik Kapalı Tribün ve Futbol Sahası, Bay ve Bayan Hakem Odaları, Antrenör Odaları, Soyunma Odaları ve Duş Alanları, 10000 m² Trafik Eğitim Alanı, Konferans Salonu, Kafeterya, 4 Adet Sınıf, Atölye ve Çocuk Oyun Alanlarının yer aldığı bu komplekse de hayran kalıyoruz ve “Sizden önceki belediye başkanı Adnan Köşker’in başlatmış olduğu bir projeydi burası” diyoruz.

Başkan Büyükgöz’de “Doğru o dönemde başlatılmış ama biz görev geldiğimizde burada sadece hafriyat aşaması geçilmişti. Biz projede de revizyonlar yaparak inşasını tamamladık” dedi..

Başkan Büyükgöz ayrıca buradaki 46 dönümlük alanın olası bir deprem anında “Deprem Toplanma Alanı” olarak kullanıma hazır bir alan olduğunu ve Gebze’de buna benzer 71 noktada “Deprem Toplanma Alanı” bulunduğunu söyledi.

SOKAK HAYVANLARI GEÇİCİ BAKIM REHABİLİTASYON VE EĞİTİM MERKEZİ
Kedi ve köpek cinsinden sokak hayvanları için oluşturulan bu merkezde Muayenehane Odası, Ameliyathane Odası, Görüntüleme Odası, Veteriner Hekim Odası, Eğitim Salonu, İlaç Deposu, Soyunma Odası ve Duş alanları, 12 Adet Köpek Kafesi, 4 Adet Karantina Kafesi, Kedi Evi, ilaç ve mamaların konulduğu depo yer alıyor. 4 Veteriner ile birlikte toplamda 22 diğer personelleri ile her an faal durumda olan çok güzel bir hizmet ve insan aynı güzellikte insanı duygular içinde ayrılıyor oradan.

ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ TADİLATI
2004-2009 İbrahim Pehlivan’ın döneminde yapılan Gebze Otobüs Terminalinin günlük 1.500 otobüs giriş çıkışına göre yapıldığının altını çizen Başkan Büyükgöz “Gelişen Uçak ve Tren hizmetleri sayesinde otobüslere rağbet azaldı ve günlük giriş çıkışlar 1.100’e kadar düştü. Durum böyle olunca burayı yıpp yeni maliyet ile yeni bir terminal inşa etmek yerine burayı olduğu yerde büyüterek daha kullanışlı hale getirmeyi uygun bulduk. 7 Blokta yer alan 28 Adet Şatış Ofisine ilave kısımlar ve kat ekleyerek büyüttük. Yeni bir yolcu bekleme alanı, Restoran, WC alanları, bay ve bayan mesciti yaptık. Terminal yazıhanelerinin ön kısımlarının üstünü de tamamen sundurmalar ile kapatıyoruz. Şimdi esnafta memnun, yolcularda” dedi..

ŞEHİT POLİS FARUK ASLAN EMNİYET MERKEZİ
Cumhuriyet mahallesinde yapılan ama o bölgede üç mahalleye daha asayiş hizmeti sunacak olan Emniyet Merkezi inşasının tapulu arsası da Belediyece karşılanmış inşası da. 2 Adet Bekleme Alanı, Toplantı Salonu, 4 Adet Nezarethane, Enerji Odası, Soyunma Odası, Duş ve WC Alanları, Nizamiye Binası, Büro ve Amir Odası, Çay Ocağı, Depo ve Arşiv, Bay ve Bayan Mescit ve Su Deposunun yer aldığı bu karakol, Kocaeli’nin diğer ilçelerindeki çok sayıda Emniyet Müdürlüğünden daha büyük ve daha gösterişli.

KAMYON GARAJLARI
Gebze TÜBİTAK yanındaki iki kısımdan oluşan Kamyon garajının, Gebze’de ki park ihtiyacının karşılamaması üzerine Pelitli ve Balçık’ta inşasını gerçekleştirdikleri yeni kamyon garajlarını da gezdiren Başkan Büyükgöz “Bu alanları da imar planlaması sonrasında tapulaştırarak belediyemize kazandırdık. Gebze bir sanayi kenti ve Pelitli köyünde 45, Balçık köyünde de 45 dönümlük alanlarda inşa ettiğimiz bu yeni garajlarımızla hem park ihtiyacını karşılayacağız hem de Belediyemiz iyi bir gelir kaynağı oluşturmuş olacağız” dedi..

GÜZİDE 7/24 BEBEK VE ÇOCUK BAKIM EVİ
Gebze Kent Konseyi binası olarak inşa edilen ve Adnan Köşker’in son döneminde “41 Genç 41 Gelecek” Projesinin hizmetine verilen Fatih Devlet Hastanesi yanındaki bina şimdi bebek ve çocuklarımız için bakım evi olmuş . Yönetici Odası, 5 adet sınıf, 2 adet uyku odası, yemekhane, bebek bakım odası, oyun odası, depo, mutfak ve bahçesiyle çok da güzel olmuş.

Bu çocuk bakımevinin en büyük özelliği 7/24 yani gece ve gündüz hizmet vermesi ile Türkiye'de ilk ve tek olması imiş.

ESKİHİSAR GÜZİDE KALE ALTI VE YEŞİL VADİ RESTORAN’DA SON AÇIKLAMLAR
Başkan Büyükgöz ile hizmet turumuzu Eskihisar’da ki Güzide Kale altı ve Yeşil Vadi restaurantlardaki çay kahve faslı ile sonlandırdık. Başkan Büyükgöz bu sohbetimizde ayrıca Gebze Belediyesi Barış Mahallesi sosyal tesislerinin hizmet açıldığını, Barış mahallesine inen ve sık sık trafik kazalarına neden olan ara yolun trafiğe kapatılacağını ve TÜBİTAK’ın 5 dönümlük bir arazi üzerinden tahsisini kaldırması üzerine ,mahalleye direk geçen yeni bir yolun inşasına hemen başlanacağını açıkladı.

“ÇÖP KONTEYNİRLARI YERİN ALTINA”
Zinnur Büyükgöz, Gebze genelinde yüm çöp konteynırlarının yerin altına gömülmesi çalışması başlattıklarını söyledi ve “Bu çalışmamız yüzde 40 düzeyine erişti. Hedefimiz kıs abir sürede tamamını yerin altın almak. Kapaklara sensorlar konacak ve dolan konteynır anında sistemden görülüp boşaltma aracı gönderilecek” dedi.  

GALERİCİLER SİTESİ GİŞELERİN ORAYA
“Kışladan boşalan alan yapılan Gebze Millet Bahçesi yanında planlanan ama sonrasında muhalefetin girişimi ile iptal edilen Gebze Galericiler Sitesi için yeni yer tespiti yapıldı mı” sorumuza da cevap veren Başkan Büyükgöz “Evet yapıldı. İzmit’ten geliş yönündeki Gebze gişelerinin sağındaki bir alanda yapılacak” dedi..

  “GEAK GURURUMUZ”
Başkan Büyükgöz deprem ve diğer afetlerde kurtarma çalışmalrı için oluşturdukları GEAK-Gebze Arama ve Kurtarma Ekibinin, Kahramanmaraş depreminde verdiği üstün performansı ve hizmetleri ile devlet üstün hizmet madalyası aldığını dile getirdi ve “GEAK ekibimizle gurur duyuyoruz. Şua anda AFAD Başkanlığından A. Sınıfı belgeli bir ekip oldular” dedi.  

Evet Başkan Büyükgöz ile 7 saatlik Gebze Hizmet turumuzdan şimdilik notlarımız bu kadar. Unuttuğumuz ve hatırlayacaklarımız olursa eğer, illa ki daha sonra yazarız. Biz sorulması gerekenleri sorduk, gördüklerimizi yazdık, takdir siz Gebzelilerin.