GEBZE DENİZLİ GÖLETİNE KIYMAYIN BAŞKANLAR! Konutlaşmaya itiraz geldi
Gebze'nin doğa harikası Denizli Göletinin hemen etrafına inşa edilmek istenen çok sayıda özel villanın inşaat izni, Gebze Belediyesi Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisinde de yine oy çokluğu ve jet hızı ile kabul edildikten sonra askıya çıkarıldı. CHP Gebze Belediye Meclis üyeleri, göletin doğal dokusunu bozacağı ve içme suyu olmaktan çıkacağı gerekçeleri ile bu yapılaşmaya karşı çıkarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine askı süresi içinde yasal itirazlarını yaptılar..
BÜYÜKGÖZ "GEBZE'NİN MARKA ETKİNLİĞİ OLDU" DEMİŞTİ
Gebze Belediyesi ev sahipliğinde here yıl geleneksel olarak düzenlenen Gebze Ultra Trail koşusu, 8 Mayıs 2023 tarihinde yine Denizli Göleti çevresinde gerçekleştirilmiş ve Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile ilçe protokolü de bizzat koşmuşlardı..
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün ev sahipliğinde Denizli Göleti’nin eşsiz doğa manzarası eşliğinde gerçekleştirilen 2. Gebze Ultra Trail’e Türkiye’nin farklı illerinden yüzlerce sporcu katılmıştı. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Bu sene ikincisini düzenlediğimiz Gebzemizin marka etkinliği haline gelen Ultra Traili’ne yurdun dört bir yanından gelen siz sporcu kardeşlerimizin artan teveccüh ve katılımı, bizleri ziyadesiyle memnun etti." demişti..
DENİZLİ GÖLETİ KONUTLAŞMAYA AÇILIYOR
Ve şimdi o güzelim Denizli Göletinin hemen etrafı konut yapılaşmasına açılıyor. Üstelik su izi ve havzalarının 300 metre yakının koruma alanı olmasına rağmen.
Bu yapılaşma girişmi ile ilgili olarak Kocaeli Haberi gazetemize konuşan CHP Gebze Belediye Meclis üyesi ve Grup sözcüsü Av. Saide Arslan Çalışkan, Gebze’nin en güzel doğal zenginliklerinden birisi sayılan Denizli Göletinin hemen etrafına yapılmak istenen çok sayıda villanın, Göletin doğal dokusunu bozacağını ve yine o villarda oturacak olan binlerce kişinin evsel atıklarının Denizli göletinin suyuna karışabileceğinin altını çizdikten sonra “Bu kent sahipsiz değil, bu kentin insanları sahipsiz değil. Denizli göletinin suyu içme suyu amaçlı kullanılıyor ve Gebze’nin diğer bazı köylerinin içme suyu ihtiyacını da karşılıyor. Bu göletin koruma alanı içerisinde yer alan planlı sahalara ilişkin plan değişikliği teklifi ile önce Gebze Belediyesi ve sonra da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili kararı ile oy çokluğu ile kabul edilmesine askı süresindeki itiraz hakkımız kullanarak itiraz ettik. İtirazımızdan da sonuç almazsak konuyu Bölge idari mahkemesinde yargıya taşıyacağız” dedi..
41 yıldan beri bu kentte yaşayan bir Gebzeli olarak ben de buradan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a "GEBZE DENİZLİ GÖLETİNE KIYMAYIN " diye sesleniyorum..
İşte CHP Gebze Belediye Meclis üyeleri Av. Saide Arslan Çalışkan , İbrahim Başçiftçi ve ve CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan imzası ile yapılan o itiraz;
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
13.07.2023 tarih 381 sayılı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı ile onaylanan 12.09.2023 tarihinde askıya çıkan ‘’ Gebze İlçesi, Gebze Belediyesi, Denizli Göleti Koruma Alanı’nda yer alan planlı sahalara ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine’’:
Gebze Belediyesi Denizli Mahallesinde bulunan içme suyu amaçlı kullanılan ve Gebze’nin üst kotlardaki köylerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Denizli Göleti koruma alanı içerisinde yer alan planlı sahalara ilişkin plan değişikliği teklifi Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin13.07.2023 tarihli 381 Karar sayılı kararı ile oy çokluğu ile kabul edilip, 12.09.2023 tarihinde askıya çıkarılmıştır. Askıya çıkan plana itiraz ediyoruz. Şöyle ki:
13.07.2023 tarih ve 381 karar numaralı meclis kararı ile onaylanan plan değişikliği teklifinde: Denizli Gölet’inin kuzeyinde mevzi imar planı olan ancak henüz yapılaşmanın olmadığı planlı alana ait parsellerin bir kısmı,
Denizli Göleti kret kotu yükseltilip su depolama hacmi 2,5 milyon m3 den 5 milyon m3 yükseltilmesi neticesinde gerek gölet havzası içinde kalan, gerekse mutlak koruma alanı içinde kalan parsellerin kamulaştırma yükünden kurtulmak amacıyla gölet ve planlı alan sınırları yeniden belirlendiği bu kapsamda , su izi ile planlı alan arasına 50 metre yeşil bant, ulaşım aksı düzenlenerek , gölete sınır olan cephesinde çekme mesafesi 35 metre olarak belirlenmiştir. .
Denizli Göletinin kuzeyinde havza içinde çoğu 300 metrelik mutlak koruma alanı içinde kalan mevzi imar planlı alanda E: 0,12 olarak belirlenmiş olup, yaklaşık 450.000m2 konut alanında 54.000 m2 inşaat hakkı bulunmakta ve 1583 kişi nüfusun yaşayacaktır.
Kocaeli ilinde gerek Yuvacık Barajı gerek Namazgah Barajı mutlak orta ve uzun mesafe koruma alanı içinde kalan parsellerde vatandaşlar yerine göre en fazla 160-150-25 ve hatta 15 m2 yapı yapma izni verilirken burada alan sınırı olmadan E: 0,12 ile diğer baraj havzalarındaki parsellerden kat kat fazla yapı yapabilecektir. .
Bir baraj ya da gölet ile ilgili Bakanlıkça Onaylı özel hükümler belirlenmemiş ise o içme suyu havzasında İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik geçerlidir.
Bu yönetmeliğe göre Mutlak Koruma alanı su izinden itibaren 300 metre olup, bu alanda kesinlikle yapı yapılmasına izin verilmemektedir.
İçme suyu koruma standartları ülkemizdeki tüm havzalarda aynı şartlarda olmalıdır.
Bir havzada 100 metre, diğer havzada 300 metre uygulamanın bilimsel bir mesnedi yoktur.
Kamulaştırma maliyeti gerekçe gösterilerek yasal düzenlemelere , çevre ve kamunun menfaatlerine aykırı olarak imar planı uygulaması yapmak doğru değildir.
Belediye İmar Komisyonu ve Belediye Meclisinin Mevzi İmar Planın varlığını ve bu planın parsel sahibi şirkete hak doğurduğunu ileri sürmesi de doğru olmayıp, gerek komisyon ve gerekse meclis görüşmeleri esnasında yazılı ve sözlü muhalefet şerhimizde de beyan ettiğimiz üzere: Uygulama alanında henüz yapılaşmanın olmaması da dikkate alındığında,
Yine İçme Suyu Koruma Yönetmeliği Madde 9/6 ‘sinde düzenleme altına alınan:
”Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yürürlükteki imar planları geçerlidir, imar planlarının gelişme alanlarındaki yapılaşmamış kısımların iptaline yönelik revizyon yapılır.”” Hükmü gereğince, verilmiş mevzi imar hakkı sınırsız bir hak olmadığı , iptal edilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Dolayısıyla burada kamulaştırma maliyetinin giderilmesi açısından başka çözümlerinde uygulanabileceği ortada iken, içme suyu kaynağının korunmasına engel olucu şekilde yapılaşmaya izin verecek bir uygulama imar planı değişikliği yapılması usul ve yasaya aykırı olduğu gibi, kamu yararına da aykırıdır.
İçme su kaynaklarının varlığı kadar, içme suyu kaynaklarının korunması da aynı öneme sahiptir.
Bu nedenle Denizli Gölet’inde mutlak koruma alanı İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğinde belirtildiği gibi 300 metre olarak belirlenmeli ve bu alanda herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemelidir.
Askıya çıkarılan plan imar kanununa ,planların yapılmasına esas yönetmeliklere, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olup, kamunun zararına da sebebiyet verecek olan bu planlara itiraz ediyoruz. 11.10.2023
GÖKHAN ORHAN CHP Gebze İlçe Başkanlığı
SAİDE ARSLAN ÇALIŞKAN Gebze Belediye Meclis Üyesi
HALİL İBRAHİM BAŞÇİFÇİ Gebze Belediyesi Meclis Üyesi