GEBZE’DE Kİ TİCARİ ALAN VE AVM PROJESİNE CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ KARŞI ÇIKACAKLAR

Gebze Fatih Devlet Hastanesinin Acil girişinin tam karşı çaprazında ve Osman Yılmaz mahallesi eski mezarlığın hemen bitişiğinde yer alan takribi 16 dönümlük büyük arsanın ne olacağına dair yıllardan beri süregelen belirsizlik “Ticari alan” olarak tescillenip nihayetlenecekti ki, bu kez de CHP Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinden itiraz geldi.

Gebze Belediyesi tarafından uzun yıllar önce “Gebze Osman Yılmaz mahallesi semt Pazar yeri” olarak düşünülen ve arsa sahibinin rızası olmadığı için daha sonra "konut alanı"na çevrilen 16 dönümlük alan için arsa sahibi Ahmet Reyis Yılmaz'ın  “ticari alana dönüştürülsün ve ticaret merkezi yapılsın” beklentisi vardı.

Belediye ile arsa sahibi arasındaki bu anlaşmazlıktan dolayı uzun zamandır boş bekleyen ve hastaneye gelenler ile mahalle sakinlerinin ücretsiz otopark yeri olarak kullandığı 16 dönümlük arsa için Gebze Belediyesinin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisine “Bu alan konut alanından ticari alana dönüştürülsün” şeklindeki talep ile dosya sunduğu ve CHP’li Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin ise bu talebe İmar Komisyonunda karşı çıkarak, talebe “itiraz şerhi” koydukları öğrenildi.

CHP’li Meclis üyelerinin bu talebe beden karşı çıktıklarını araştırdığımızda ise şu bilgilere ulaştık;

Normalde bir arsanın konut alanından, ticari alana dönüştürülmesi teklifi arsa sahibinden gelir. Bu durumda da ilgili kanun, Bakanlık tarafından görevlendirilen bir komisyonun, konut alanından ticari alan dönüştürülmesinde kazanılacak artı değerin tepitine ve bu artı değerin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesine, yüzde 25’nin ilçe belediyesine ve kalan yüzde 25’in de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ödenmesini hükmeder.

Gebze’de ki bu söz konusu 16 dönümlük arsanın ticari alana dönüştürülmesi talebi ise direk olarak Gebze Belediyesinin talebi olarak Meclise sunulmuş. Gebze Belediyesinin teklifi olduğunda ise artı değer tespitine ve o değerin belediyler ile Bakanlık arasında paylaşılmasına aynı kanun cevaz vermiyor. Yani konut alanından, ticari alana dönüştürülmesinden dolayı oluşacak  artı değer direk arsa sahibinin cebine gidiyor.

İşte bundan dolayıdır ki, CHP’li Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri dün İmar Komisyonunda itiraz şerhi koydukları bu talebe, bugün Meclisteki oylamada da “Hayır” oyu vereceklermiş.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisinde çoğunlukta olan Ak Partili Meclis üyelerinin oyları ile bu talebin kabul edilmesi beklenirken, CHP’li Meclis üyelerinin bu kararı Bölge İdare Mahkemesine taşıyıp taşımayacaklarına ise CHP Kocaeli ve Gebze İlçe Başkanları ile Belediye Meclisi gruplarında görüştükten sonra karar verecekleri dile getirildi..