VALİ YAVUZ'DAN ANLAMLI ÇAĞRI
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü sebebiyle yayınladığı mesajda “Çocuklar İş’e Değil Okula Gitsin!” çağrısında bulundu
İşte Vali Yavuz'un açıklaması:
''Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran günü Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.
Günümüzde ne yazık ki milyonlarca çocuk, fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalar ile uluslararası standartlara aykırı koşullarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın; eğitim alarak geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde, sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmaları, kabul edilebilir bir durum değildir. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, hiçbir çocuğun kendi geleceğine ilişkin hayaller kurmasının önünde hiçbir engel olmamalıdır.
Bu gayeler doğrultusunda pek çok ülkeden önce çocuk işçiliği ile mücadele konusunda birtakım önemli yasal düzenlemeler yapılmış ve hayata geçirilmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesine göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiş, 72. ve 73. maddesinde, 18 yaşını doldurmamış işçilerin yer ve su altıdaki işlerde çalıştırılmaları ve sanayiye ait işlerde gece çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Kanun'un 85. maddesine göre "16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz." hükümleri getirilmiştir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı doğrultusunda çocukların fiziksel, bedensel, ruhsal, sosyal ve ahlaki gelişimleri üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olan çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına ilişkin faaliyetlerin, bütüncül ve katılımcı bir ulusal program çerçevesinde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu programla çocuk işçiliğini önlemeye yönelik temel stratejiler ve faaliyetler ile bunları uygulayacak kurum ve kuruluşlar belirlenmiş, çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin, toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılması gibi geniş kapsamlı tedbirlerle çocuk işçiliğinin önlenmesi temel hedef olarak belirlenmiştir.
“Çocuklar İş’e Değil Okula Gitsin!”
Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak hedefiyle Kocaeli Valiliği olarak çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında çok yönlü çalışmalar yürütmekteyiz. Buna önemli bir örnek olarak Valiliğimiz himayelerinde yürütülen “ÖNEM” projesi ile çocuk işçi adayı olabilecek ve projemizde belirtilen dezavantaja sahip evlatlarımızla yakından ilgileniyor, hamilerimiz vesilesiyle onlara doğru rol model olarak çocukların sokakta çalıştırılmasının engellenmesi, sokakta karşılaşabilecekleri risklerden korunmaları ve eğitim hayatlarına devam etmeleri için gayret göstermekteyiz.
Çocuklarımıza sunacağımız koşullar onların özelde düzgün bir birey olarak yetişmesine fırsat verirken, genelde toplumumuzun sağlıklı bireyler kazanmasına imkan yaratmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün çocuklarımız için aydınlık yarınların müjdecisi olmasını ve çocuklarımızın sağlıklı, sosyal ve ekonomik olarak yetişmesine imkân sağlayacak, çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam diliyorum.''