Bakan Şimşek: Asgari ücret Türkiye'de düşük değil

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, katıldığı televizyon programında ekonomik gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Asgari ücret zammı için reel artış beklendiğini belirten Şimşek. "Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" dedi. Asgari ücretlileri ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade eden Şimşek, tek amaçlarının refah artışı olduğunu söyledi. Ayrıca Şimşek, EYT'nin yıllık maliyetinin 724 milyar lira olduğunu dile getirdi. İşte Bakan Şimşek'in açıklamalarından satır başları;

"ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞLE BİRLİKTE REEL ÜCRET ARTIŞLARI OLACAK"
Kalıcı refah artışı için en önemli konu istihdamdır. Bir her sene ortalama 690 bin istihdam sağladık 20 yılda. Geçici olarak tabii ki ekonomide bir yavaşlama sürecine gireceğiz. Enflasyondaki düşüşle birlikte reel ücret artışları yaşanacak. Mayıs ayında enflasyon yükseldi diyebilirsiniz ama son 12 ayın enflasyonu o. Piyasalar temkinli, henüz programı tam satın aldılar diyemeyiz. Önümüzdeki 12 ay için yüzde 31 enflasyon bekliyorlar.

Bizim için önemli olan yıl sonunda enflasyonun yüzde 42'nin altına düşmesi, o zaman alım gücünün hissedileceği bir döneme gireceğiz. Geçen sene KDV'yi artırmıştık ama bu sene bir KDV artışı gündemde değil.

"TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK DEĞİL"
Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL. EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.

"ENFLASYONU DÜŞÜRECEĞİZ"
Enflasyon yavaşlayacak, vatandaşlarımıza reel büyümeden pay vermeye devam edeceğiz. Sabırla yola devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025'ten itibaren küresel finansal koşullar elverişli olacak. Bu dış kaynak noktasında elimizi güçlendirecek.

"VERGİ PAKETİ SÜZGECİMİZDEN GEÇMİŞ BİR PAKET DEĞİL"
Piyasada üzerinde tartışılan paket kapsam olarak bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değil. Ne moto kurye ne de bahşiş konusu bizim gündemimizde yok. Türkiye'de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak.

"BİZİM TERCİHİMİZ VERGİLENDİRİLMEYEN ALANLARDAN VERGİ ALMAK"
Türkiye'nin vergilerinin gelire oranı yüzde 21 bile değil. OECD'de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB'de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.