AV. BURAK ULUKÖYLÜ ÖZEL OKUL SAHİPLERİNİ UYARDI

Gebze'nin taanınmış iş ve siyaset insanlaarından birissi olan Av. Buraak Uluköylü 2023-2024 Eğitim yılının başlaması ile birlikte Özel Eğitim Kurumları sahiplerini uyaran bir yazı kaleme alarak sosyal medya sayfasından paylaştı..

İşte o paylaşım;

Bölgemiz Özel Eğitim Kurumları’nın tacir olan sahipleriyle eğitimci olan yöneticilerine öğrencilerinin velileri ve aynı zamanda müşterileri olan vatandaşlardan gelen şikayet ve sitemlere istinaden seslenmek istiyorum;

Öğrencilerinizin velileri ve aynı zamanda müşterileriniz, her ne kadar bir “eğitim kurumu” olsanızda, diğer taraftan da genellikle Türk Ticaret Kanununa göre kurulan sermaye şirketi şeklindeki birer “ticarethane” olduğunuz gerçeğini bilerek ve kabul ederek, T.C. Anayasası’nın 42.Maddesiyle güvence altına alınmış, vatandaşın devletten talep hakkı olduğu, devletin de vatandaşa karşı bir ödevi olan “eğitim ve öğretim hakkını” devlet okuluna kayıt ederek değil de, ekonomik bir bedel ödemek suretiyle evlatlarını yine yasal düzenlemelere uygun olarak kurulmuş özel eğitim kurumu olan okullarınıza kayıt etmek suretiyle ve sizlerden eğitim ve öğretim hizmeti satın alarak kullanıyor.

Öğrencilerinizin velisi olan müşterilerinize kayıt işlemlerinde sergilediğiniz tavırlarınızı kayıt sonrasında devam ettirip ettirmemek ticaret ahlakınızla ilgili bir durum olduğu gibi ticaret hayatında ve yaşamın her alanında “Ahlak ve İyiniyet” gibi kavramların varlığını da unutmayın.

Özel de olsa bir “Eğitim Kurumu” olduğunuzu da hiçbir zaman unutmayın.
Yok biz önce “TİCARETHANE” sonra “Eğitim Kurumu” olduğumuzu benimsedik diyorsanız da ;
Ticaret hayatında “iyiniyet" ve "dürüstlük" gibi kavramları günlük hayatımızdaki kullanımının ötesinde farklı bir yere koymak gerektiğini hiç aklınızdan çıkarmayın.

Hayatın her alanında olduğu gibi ticari faaliyetlerde de “iyiniyet” ve “dürüstlük” kuralına uygun hareket ederek, “Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı” gibi kavram ve kuralların varlığını unutmayın.

“Dürüstlük Kuralı” ve “Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı” Türk Medeni Kanunu’nun 2.Maddesinde;
“Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.” şeklinde ifade edilerek yasal varlığını sürdürmektedir.

Dürüstlük kuralı, herkesin uyması gerekli olan genel ve objektif bir davranış kuralıdır. Genel olarak dürüstlük kuralı kişilerin tarafı oldukları hukuki ilişkilerde dürüst, namuslu, ahlaklı ve diğer kişilerde yaratılan güvenle tutarlı şekilde davranmalarını ifade eder.

Hukuki bir ilişkide dürüstlük kuralına uygun davranış; toplumdaki dürüst, namuslu ve orta zekalı bir kişinin, genel ahlâk, doğruluk ve karşılıklı güven esaslarına uygun davranış biçimidir. Dürüstlük kuralına uygun bu davranışın belirlenmesinde, toplumda geçerli olan genel ahlâk kuralları, günün adet ve uygulamaları, davranışın söz konusu olduğu hukuki ilişkilerin içerik ve amaçları da dikkate alınacaktır.
“İyiniyet Kuralı” ise yine Türk Medeni Kanunu 3.Maddesinde;

“Kanunun iyiniyete hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz.” denilerek hukuk düzenimizde yerini almıştır.

Evrensel hukuk ilkelerinden olan “İyiniyet”, “Dürüstlük” ve “Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı” gibi kavramlarının Türk Hukuk Sisteminde de benimsenmiş olduğu gerçeğini her zaman zihinlerinizde taze olarak muhafaza etmenizi tavsiye ediyorum.

Aksi halde özel eğitim ve öğretim hizmeti vermek şeklindeki ticaret hayatınızda maddi ve manevi anlamda telafisi mümkün olmayan durumların muhatabı olmak zorunda kalırsınız.
Aziz Türk Milleti;
Elma demesini de bilir,
Alma demesini de…
Kalın sağlıcakla…