AK PARTİLİ ŞAMİL TAYYAR'DAN İKİ KRİTİK UYARI!

Siyaset 21.07.2024 - 13:04, Güncelleme: 21.07.2024 - 13:04
 

AK PARTİLİ ŞAMİL TAYYAR'DAN İKİ KRİTİK UYARI!

KOCAELİ HABERİ
Ak Partii eski milletvekili ve gazteci yazar Şamil Tayyar bugün X sosyal medya sayfasından iki kritik uyarıda bulundu.. İşte Şamil Tayyar'ın o uyarısı; İki gelişme, yeniden gündemde. Doğum oranı hızla azalıyor, yurtdışına göç artıyor. TÜİK verilerine göre, doğurganlık hızı son 22 yılda 2,38’den 1,51’e düştü. Sığınmacıların doğurganlık hızının 5,3 olduğu dikkate alınırsa, yakın gelecekte Türkiye’nin demografik yapısı çok değişecek gibi gözüküyor. Evlilik yaşının 30’lara çıkmasını sakıncalı bulan Diyanet İşleri Başkanının genç evlilik ve doğurganlığın arttırılması önerisi yerinde ama teşvikle sonuç alınacak aşamanın geçtiği kanaatindeyim. Derin umutsuzluk var. Nitekim dün TÜİK’in açıkladığı göç istatistikleri de bunu teyit ediyor. 2023 yılında Türkiye’den yurtdışına göç eden Türk vatandaşı sayısı önceki yıla göre yüzde 108 oranında artışla 291 bin 377’ye yükselmiş. Geçen yıl Türkiye’de ikamet eden 424 bin 202 yabancı uyruklu da göç etmiş. Göç edenlerin yüzde 27,5’i 20-29 yaş aralığında, diğer tartışmayla bağ kuracak olursak evlilik yaşındaki gençler. Hem doğurganlık azalıyor hem göç artıyorsa, sadece belagatla değil, sorunun tüm yönleriyle masaya yatırılıp acil eylem planının uygulanması gerekir. Eğitim sisteminden istihdam politikasına, ekonomiden adalete, temel hak ve özgürlüklük alanlarına kadar sorunu derinleştiren her çarpıklığı ince işçilikle giderecek yönteme ihtiyaç var. Ayrıca, siyasi atmosferin de bu umutları yeşertecek şartları barındırması önemli, kanaatimce. AK Parti’nin seçilmiş ama muktedir olmadığı ilk yıllarda çatışarak ayakta kalma politikası doğruydu, artık muktedir olduğu günümüzde çatışmacı değil kuşatıcı pozisyon almasını daha doğru buluyorum. Arttık çatışmacı siyaset, muktedir AK Parti’ye zarar veriyor, siyaset alanını daraltıyor. Eskiden vesayetçilerle kavga yaşandığı için toplumsal destek artıyordu. Şimdi muktedir olunca kavga toplum kesimleriyle karşı karşıya getiriyor, destek azalıyor. Kuşatıcı siyaset, sadece siyasi fayda sağlamaz, gençlerin de geleceğe dair umutlarını canlandırır. Sanırım, en iyi teşvik, umut olur.
KOCAELİ HABERİ

Ak Partii eski milletvekili ve gazteci yazar Şamil Tayyar bugün X sosyal medya sayfasından iki kritik uyarıda bulundu..

İşte Şamil Tayyar'ın o uyarısı;

İki gelişme, yeniden gündemde.
Doğum oranı hızla azalıyor, yurtdışına göç artıyor.
TÜİK verilerine göre, doğurganlık hızı son 22 yılda 2,38’den 1,51’e düştü.
Sığınmacıların doğurganlık hızının 5,3 olduğu dikkate alınırsa, yakın gelecekte Türkiye’nin demografik yapısı çok değişecek gibi gözüküyor.

Evlilik yaşının 30’lara çıkmasını sakıncalı bulan Diyanet İşleri Başkanının genç evlilik ve doğurganlığın arttırılması önerisi yerinde ama teşvikle sonuç alınacak aşamanın geçtiği kanaatindeyim.
Derin umutsuzluk var.
Nitekim dün TÜİK’in açıkladığı göç istatistikleri de bunu teyit ediyor.
2023 yılında Türkiye’den yurtdışına göç eden Türk vatandaşı sayısı önceki yıla göre yüzde 108 oranında artışla 291 bin 377’ye yükselmiş.
Geçen yıl Türkiye’de ikamet eden 424 bin 202 yabancı uyruklu da göç etmiş.
Göç edenlerin yüzde 27,5’i 20-29 yaş aralığında, diğer tartışmayla bağ kuracak olursak evlilik yaşındaki gençler.
Hem doğurganlık azalıyor hem göç artıyorsa, sadece belagatla değil, sorunun tüm yönleriyle masaya yatırılıp acil eylem planının uygulanması gerekir.
Eğitim sisteminden istihdam politikasına, ekonomiden adalete, temel hak ve özgürlüklük alanlarına kadar sorunu derinleştiren her çarpıklığı ince işçilikle giderecek yönteme ihtiyaç var.
Ayrıca, siyasi atmosferin de bu umutları yeşertecek şartları barındırması önemli, kanaatimce.
AK Parti’nin seçilmiş ama muktedir olmadığı ilk yıllarda çatışarak ayakta kalma politikası doğruydu, artık muktedir olduğu günümüzde çatışmacı değil kuşatıcı pozisyon almasını daha doğru buluyorum.
Arttık çatışmacı siyaset, muktedir AK Parti’ye zarar veriyor, siyaset alanını daraltıyor.
Eskiden vesayetçilerle kavga yaşandığı için toplumsal destek artıyordu.
Şimdi muktedir olunca kavga toplum kesimleriyle karşı karşıya getiriyor, destek azalıyor.
Kuşatıcı siyaset, sadece siyasi fayda sağlamaz, gençlerin de geleceğe dair umutlarını canlandırır.
Sanırım, en iyi teşvik, umut olur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.